Boetes in België aftikken

Alle verkeersboetes die in België aan Nederlanders worden uitgeschreven moeten voortaan ook daadwerkelijk worden betaald.

jyfe02

Snelheidsboetes vielen al op de mat, en dat geldt vanaf woensdag ook voor parkeerboetes en bekeuringen voor overtreding van voertuigkeuring- en voorrangsregels. De automatisch gegevensuitwisseling tussen beide landen treedt op 1 juni in werking. De zuiderburen kunnen voortaan de Nederlandse databank raadplegen om de identiteit en adresgegevens van de overtreder te achterhalen. België ratificeerde onlangs het verdrag dat dit mogelijk maakt. Een Europese richtlijn regelde al dat boetes voor te snel of door rood licht rijden in een ander EU-land moeten worden betaald. Dat geldt ook voor het niet-dragen van de gordel, rijden onder invloed en bellen achter het stuur. Volgens de Belgische autoriteiten zijn Nederlanders verantwoordelijk voor bijna een op de drie verkeersovertredingen die buitenlanders in België begaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal