Miljoenenfraude bij apotheken

© ANP

De Inspectie SZW is een miljoenenfraude met medicijnen op het spoor. Maandag en dinsdag zijn in tien panden in het zuiden en midden van het land doorzoekingen gedaan wegens declaratiefraude door een apothekersorganisatie.

jyfe02

Het vermoeden is dat deze apothekersorganisatie dure (preferente) medicijnen bij de zorgverzekeraars in rekening bracht, terwijl aan de patiënten goedkope (niet-preferente) medicijnen werden verstrekt.De vermoedelijke fraude loopt in de miljoenen, meldt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie woensdag. Bij de apothekersorganisatie zijn tientallen apotheken aangesloten. Deze apothekersorganisatie, het bedrijf dat de administratie en facturatie van de medicijnen verzorgt en de twee bestuurders van die bedrijven worden als verdachten beschouwd. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Bij de doorzoekingen is onder meer administratie in beslag genomen.Verder is beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed van de apothekersorganisatie.Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat individuele apothekers of apotheken op de hoogte waren van de fraude. Die is vermoedelijk op het hoofdkantoor van de organisatie gepleegd. De zaak kwam eind vorig jaar aan het rollen. Een zorgverzekeraar deed toen aangifte van declaratiefraude bij de Inspectie SZW.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal