Vijf vragen over de politiemol

De vermeende politiemol Mark M (tweede van links vooraan) tijdens een eerdere zitting. Rechts naast hem medeverdachte Mark S. © illustratie Aloys Oosterwijk/ANP

Mark M. mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechter in Den Bosch woensdag besloten tijdens de derde pro-formazitting. Net als medeverdachte Marc S., mag M. vrijdag naar huis. Vijf vragen over deze politiemol.

internetredactie

Lees het nieuws over deze zaak op 1Limburg.nl

Wie is Mark M.?

Mark M. uit Weert werkte van 2009 tot zijn arrestatie in 2015 bij de politie.

Waarvan wordt hij verdacht?

Mark M. had bij de politie toegang tot vertrouwelijk informatie, die hij tegen betaling zou hebben doorgegeven aan criminelen.

Op grond waarvan wordt hij verdacht?

Op acht documenten met vertrouwelijke politie-informatie die zijn gevonden in een huis in Veldhoven, staan vingerafdrukken van Mark M. De stukken lagen in een geheime ruimte bij medeverdachte Mark S. thuis. Onder andere op basis van deze gegevens besloot de rechtbank eerder dat Mark M. (39) en Mark S. (46) in de cel moesten blijven.

Over welke informatie zou Mark M. beschikken?

Officier van justitie Sta zei eerder daarover: „Wij weten niet precies welke informatie hij achter de hand heeft, en of die geld waard is voor criminelen. De vrees was dat hij weer kan doen, wat hij jaren heeft gedaan: politie-informatie verkopen aan criminelen.”

Hoe gaat het nu verder?De rechtszaak tegen Mark M. en medeverdachte Marc S. wordt pas in mei 2017 behandeld. Zijn advocaten Jan Hein Kuijpers en Marcel Heuvelmans, hadden gevraagd om vrijlating omdat. "zij nu al acht maanden vastzitten. De voorlopige hechtenis is niet bedoeld om een voorschot te nemen op een eventuele straf." De rechter heeft daarmee ingestemd. Wel moet Mark M. zijn paspoort(en) inleveren en mag hij het land niet verlaten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal