'Schietpartij Schiedam uitgelokt door slachtoffer'

© ANP

Het OM denkt dat de 21-jarige Capellenaar Mitchel Winters maandag in Schiedam een beroving in scène heeft gezet. Dit om de politie achter zich aan te krijgen, met dodelijke kogels als gevolg.

ANP

De twintiger werd maandag door een agent neergeschoten. Hij voldeed aan een signalement dat was afgegeven na een gewapende overval in de plaats. Bij de confrontatie met de man is uiteindelijk meerdere keren geschoten door de politie. Bij de man werd na de schietpartij in ieder geval geen wapen gevonden. Het Openbaar Ministerie houdt er rekening mee dat 'de schietpartij is uitgelokt door slachtoffer'.

Laat je handen zien”, roept de diender. Mitchel luistert niet, steekt ze niet omhoog, maakt in plaats daarvan een ‘trekkende beweging’

Even voor zijn dood komt bij de meldkamer het bericht binnen van een beller die vertelt hoe zijn tas is afgepakt, hoe hij bij die roof zelfs is beschoten. Hij beschrijft de rugzak die hij nu moet missen, net als het uiterlijk van de man die het heeft gedaan. Het signalement komt overeen met dat van Mitchel, met zijn donkere haren, donkere ogen, donkere huid. Drie agenten gaan op jacht naar de dader. Wat zij niet weten: de beller beschrijft zichzelf. En dat niet alleen: dagen later zullen vermoedens rijzen dat hij zelfmoord wil plegen, door zich te laten doodschieten. De agenten in het Beatrixpark gaan over de zwarte asfaltpaden, tussen de bosjes door, op zoek naar de man die ze voor een dader van een overval verslijten. Ze vinden amper de weg: de paadjes vormen soms een doolhof. Eén diender zoeft met zijn scooter tussen het groen door, ziet de man die voldoet aan het signalement. Tussen de bosjes, aan het einde van een doodlopend pad vlakbij een vijver, komen ze oog in oog met elkaar te staan.

De agent, bewapend, is op zijn hoede. Mitchel, ongewapend, heeft de tas die zou zijn geroofd van een ander. De agent vertelt later hoe het is gegaan, laat een bron in het onderzoek aan het AD weten. „Laat je handen zien”, roept de diender. Mitchel luistert niet, steekt ze niet omhoog, maakt in plaats daarvan een ‘trekkende beweging’. De twee agenten die hun burgerauto iets verderop in het gras hebben neergezet, horen dat er een schot wordt gelost. Nog een, en nog een. Uiteindelijk klinken er ‘vijf tot zes’ schoten.

In onderstaande graphic is het fatale incident gereconstrueerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal