De drempel over

Print
Veel kwetsbare, thuiswonende ouderen zijn bang om te vallen en dat belemmert hun dagelijkse functioneren. Door een individuele therapie kan de angst worden weggenomen en het aantal valkincidenten in huis met met een derde afnemen. Dit blijkt uit onderzoek van Tanja Dorresteijn, die op dit onderwerp promoveerde aan de Universiteit van Maastricht

Zeker, Tanja Dorresteijn kan voorbeelden geven. Van ouders die weer durven douchen zonder hulp. Of zelfstandig boodschappen durven doen. Allemaal nadat ze thuis een individuele valcursus hadden gevolgd, ontwikkeld door de Maastrichtse gezondheidswetenschapper. ,,Die mensen waren na de therapie minder bezorgd om te vallen. Voorheen meden ze veel activiteiten, nu veel minder." De grote winst is, zo benadrukt Dorresteijn, dat mensen erachter komen dat ze vaak meer kunnen dan ze denken. ,,En uiteindelijk gaan ze het daadwerkelijk doen." Daardoor verbetert de kwaliteit van het leven. Want mensen kunnen zich behoorlijk eenzaam en ongelukkig voelen als ze hele dagen, al zittend in een fauteuil slijten, zegt de onderzoeker. En het betekent ook dat er minder thuis- en/of mantelzorg nodig is. Dat scheelt in de kosten. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →