Handbalsters zeker van deelname aan EK

© ANP

De Nederlandse handbalsters zijn in december van de partij op de EK in Zweden. Oranje verpulverde woensdag zelf Bulgarije (45-16) en zag vervolgens Spanje van Oostenrijk winnen (33-26).

ANP

Daardoor is de laatste poulewedstrijd van Oranje in de EK-kwalificatie van zaterdag tegen Oostenrijk in Den Bosch niet meer van belang. De ploeg van bondscoach Henk Groener is al zeker van de groepszege op basis van het onderlinge resultaat van de twee ontmoetingen met Spanje, dat als nummer twee van de groep ook naar de Europese eindronde in Zweden mag.

Oranje speelde allesbehalve in de sterkste samenstelling in het Bulgaarse Gabrovo, waar nog geen vijftig mensen op de tribune zaten. Zo ontbraken belangrijke speelsters als Estavana Polman, Tess Wester, Michelle Goos, Lois Abbingh, Nijcke Groot, Laura van der Heijden, Angela Malestijn en Yvette Broch. De nummer twee van het WK van vorig jaar december overklaste de handbal-dwerg echter op veel fronten. Bulgarije hield de bezoekers bij tot 2-2. Oranje liep daarna via 8-2 en 12-4 uit naar een ruststand van 19-8.

De wedstrijd was halverwege allang beslist, maar de Nederlandse handbalsters vonden na een lang seizoen nog de motivatie om naar een grote zege uit te lopen. Ailly Luciano was topscoorster van Oranje. Ze benutte al haar acht doelpogingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal