Superieure Kiki vol ongeloof over nieuwe stunt

Print
Aan de opmars van Kiki Bertens op Roland Garros lijkt geen einde te komen. De 24-jarige speelster uit Wateringen bereikte donderdag in Parijs op indrukwekkende wijze de laatste vier.

De karaktervolle tennisster versloeg in de kwartfinale de als achtste geplaatste Zwitserse Timea Bacsinszky in twee sets: 7-5 6-2. In de halve finales moet Bertens het opnemen tegen titelhoudster Serena Williams. De tien jaar oudere Amerikaanse was in drie sets te sterk voor Joelia Poetintseva uit Kazachstan (5-7 6-4 6-1).

Bertens maakte aanvankelijk de meeste fouten in een wisselvalige partij. In de slotfase van de eerste set, met liefst zeven breaks, nam ze op vechtlust en kwaliteit het initiatief net op tijd over van Bacsinszky. Ondanks wat klachten en tussentijdse verzorging aan haar linkerhiel en kuit liep Bertens in de tweede set dankzij twee snelle breaks resoluut weg van de zichtbaar gefrustreerde Zwitserse. Met bekeken spel, ook wegens haar fysieke ongemakken, stelde ze de sensationele winst veilig.

Bertens is de eerste Nederlandse tennisster sinds 1977 die op een grandslamtoernooi de halve finales heeft bereikt. In dat jaar drong Betty Stöve bij de US Open in New York door tot de laatste vier. Marijke Jansen-Schaar was in 1971 op het Franse graveltoernooi de eerste Nederlandse die de laatste vier haalde.

Ik ga tegen Serena Williams opnieuw alles geven en wil ervan genieten. Dan zien we wel waar het eindigt.

Op het kille en slechte bezette hoofdcourt Suzanne-Lenglen had de ietwat nerveuze Bertens moeite om in haar eigen spel te komen. De beweeglijke Bacsinszky nam het initiatief, maar kon op 2-4 niet doordrukken, mede door het steeds betere weerwerk van haar Nederlandse opponente. Bertens sloeg alsnog toe in de twaalfde game op de opslag van de Zwitserse: 7-5, na ruim een uur.
De zwaarbevochten winst in de eerste set zorgde voor een brede lach op het gelaat van de Nederlandse kopvrouw en een opgestoken duim naar coach Raemon Sluiter en haar andere fans. Ze kreeg nog wel medische verzorging aan haar gehavende linkerbeen. In de tweede set was Bertens mede dankzij haar ijzersterke forehand de betere speelster. Haar fysieke klachten ving ze tactisch slim op en met een snoeiharde backhand benutte ze in grootse stijl haar tweede matchpoint: 6-2.

Na haar sensationele kwalificatie voor de halve finales keek Bertens met de nodige voorpret uit naar het komende duel met Serena Williams, de titelverdedigster in Parijs en nog steeds de onbetwiste nummer één van de wereld. ,,Ik heb nu geen verwachtingen meer'', liet de 24-jarige stuntvrouw uit Wateringen glunderend weten. ,,Serena is een geweldige tegenstander, die al heel veel heeft gewonnen. Ik ga opnieuw alles geven en wil ervan genieten. Dan zien we wel waar het eindigt. Ik heb hier de laatste vier gehaald, dat is het belangrijkste.'' 

Ik kan het nog niet geloven, het is te gek voor woorden.

,,Ik kan het nog niet geloven, het is te gek voor woorden'', sprak ze opgetogen. ,,Ik weet echt niet wat er nu door me heen gaat. Ik ben in elk geval blij, heel blij.'' Bertens wist direct na afloop even geen antwoord te verzinnen op de vraag wat het geheim is van haar historische opmars op het Franse grandslamtoernooi. ,,Dat weet ik niet, ik heb echt geen idee. Ik doe er alles voor om zo goed mogelijk te spelen, ik vecht voor elk punt en voorlopig levert dat alleen maar overwinningen op. Als het eenmaal loopt bij mij, dan heb ik vertrouwen, dan loopt het vanzelf en dan is het ook rustig in mijn hoofd. Dat laatste is wel het belangrijkste, denk ik.''
Bertens besefte dat ze weinig tijd heeft om zich fysiek en mentaal weer helemaal op te laden voor de kraker tegen Williams. Die partij is vrijdagmiddag om 13.00 uur op het centercourt. ,,Nee, bang ben ik niet. Ik zal echter heel goed moeten uitrusten.'' 

Coach Raemon Sluiter heeft donderdagavond zijn ernstige twijfels uitgesproken over de fysieke gesteldheid van de excellerende Bertens  ,,Ik maak me heel erg zorgen over haar linkerkuit'', liet Sluiter weten. ,,Of ze kan spelen? Dat is de vraag. We gaan er alles aan doen. De uitslagen van de medische tests waren niet slecht. Maar er zit wel iets in die kuit en dat is niet jofel."

Kiki is geen pieper. Ze moet echt strompelend van de trap afkomen om niet te gaan spelen.

Bertens moest donderdag na de eerste set al medische behandeling ondergaan aan haar linkerbeen. ,,Ze heeft de partij op wilskracht binnengesleept'', legde Sluiter uit. ,,Eén ding kan ik je wel zeggen: ze is geen pieper.''
Volgens de oud-tennisser is de kans klein dat Bertens vrijdag helemaal niet meer op de baan verschijnt. ,,Ze moet echt strompelend van de trap afkomen om niet te gaan spelen. Maar het is kort dag. Vrijdag staat de beste tennisster aller tijden te wachten. En ja, ik maak me heel erg zorgen. Ik ben meer ongerust dan blij.'' 

Bertens, de huidige nummer 58 van de wereldranglijst, zal dankzij haar geweldige prestaties op Roland Garros ongetwijfeld een flinke sprong maken in het nieuwe mondiale klassement. De 24-jarige tennisster doet tijdens het grandslamtoernooi in Parijs ook in financieel opzicht heel goede zaken. In het enkelspel (laatste vier) en dubbelspel (uitgeschakeld in de kwartfinales) heeft ze al ruim een half miljoen euro aan prijzengeld bijeen geslagen.

Mocht Kiki Bertens vrijdag op het Franse graveltoernooi tegen Serena Williams opnieuw voor een grote stunt zorgen, dan stijgen haar inkomsten in het enkelspel naar negen ton. Voor de kampioene ligt op Roland Garros het dubbele bedrag (1,8 miljoen) klaar. Bertens verdiende in dit jaar tot dusver bijna 175.000 euro aan prijzengeld. In haar hele carrière kwam er tot Roland Garros 2016 ruim 1,2 miljoen euro aan winstpremies bij haar binnen
 


 

     

 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →