Zangeres Corry Brokken (83) overleden

Print
Zangeres Corry Brokken (83) overleden

Afbeelding: ANP

Zangeres Corry Brokken is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft acteur Tony Neef donderdag laten weten na berichtgeving van RTL Boulevard. Neef hoorde het nieuws van de dochter van Corry Brokken.

De in Breda geboren zangeres debuteerde bij de AVRO in 1952 in het radioprogramma Een lied en een vleugel.
In 1957 won ze het Eurovisiesongfestival met het liedje Net als toen. Het jaar daarvoor deed ze met het lied Voorgoed voorbij mee aan de allereerste editie van het liedjesfestijn. In 1958 deed ze opnieuw mee maar haalde toen maar één punt met het liedje Heel de wereld wil ik mijn geheim vertellen.

Met drie songfestivaldeelnames is Brokken Nederlands recordhoudster, samen met Sandra Reemer die meedeed in 1976 (The party is over), in 1979 onder het pseudoniem Xandra (Colorado) en eerder al, in 1972, als helft van duo Sandra & Andres (Als het om de liefde gaat).

In 1976 presenteerde Brokken het evenement vanuit Den Haag nadat Teach-In het liedjesfestival het jaar ervoor namens ons land had gewonnen. In 2003 nam ze plaats in de jury van de Nederlandse songfestivalfinale.

 

Haar uitvoering van Edith Piafs Milord bracht haar in 1960 aan de top van de Nederlandse hitparade. Tweemaal won ze een Edison: begin jaren zestig voor haar elpee Mijn Ideaal en in 1995 kreeg ze een ere-Edison voor de dubbel-cd Net als toen, een overzicht van haar oeuvre. Brokken was naast zangeres ook jarenlang presentatrice op radio en televisie. Ze presenteerde in de jaren zestig populaire tv-shows in Nederland en Duitsland en ontmoette wereldsterren als Charles Aznavour, wiens chanson La Mamma zij in Nederland en Duitsland uitbracht.

 

Op 43-jarige leeftijd ging de Brabantse rechten studeren en verdween ze lange tijd van het podium. Ze schopte het tot advocaat en werd in 1988 plaatsvervangend rechter in Den Bosch. Haar comeback maakte ze met haar plaat Nooit Gedacht in 1996. Daarna schreef ze haar autobiografie ‘Wat mij betreft’ die in het voorjaar van het jaar 2000 verscheen.
Brokken maakte naast BN'ers als zangeres Willeke Alberti, actrice Olga Zuiderhoek en nieuwslezeres Noraly Beyer deel uit van het team dat in wisselende samenstellingen De Vagina Monologen speelde. In 2001 waren de theaters waar het stuk te zien was steevast uitverkocht. In 2006 was ze vaste gastspeelster bij theatergroep Purper in de show Purper 100.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →