Bokslegende Muhammad Ali overleden

Print
Bokslegende Muhammad Ali overleden

Afbeelding: ANP

De Amerikaanse bokslegende Muhammad Ali is op 74-jarige leeftijd overleden. De wereldberoemde bokser blies vrijdagavond volgens NBC News in een ziekenhuis in Arizona zijn laatste adem uit.

Ali was donderdag opgenomen vanwege een stoornis in zijn ademhaling. Al snel kwamen berichten naar buiten dat de situatie van de oud-bokser hard achteruit ging. Ali, ook wel 'The Greatest' genoemd, was oud-wereldkampioen in het zwaargewicht. De olympisch kampioen van Rome 1960 in het lichtzwaargewicht werd legendarisch door onder meer zijn imposante techniek, trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment binnen en buiten de ring.

De bokser, die oorspronkelijk Cassius Clay heette maar zijn naam in 1964 aanpaste nadat hij was bekeerd tot de islam, leed ruim dertig jaar aan de ziekte van Parkinson. Ali bleef een een geliefd en actief publiek figuur nadat hij zijn bokscarrière had beëindigd. De oud-bokser had in 1996 de eer om de olympische vlam te ontsteken bij de openingsceremonie van de Spelen van Atlanta. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen behoorde Ali tot het selecte gezelschap dat de olympische vlag het stadion mocht binnendragen. De man uit Louisville, door velen gezien als de beste bokser ooit, trouwde vier keer en kreeg negen kinderen (zeven dochters en twee zonen).