Oorzaak explosies Urk nog niet bekend

Print
Oorzaak explosies Urk nog niet bekend

Afbeelding: ANP

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is geweest van de twee gasexplosies vrijdagavond in Urk. Burgemeester Pieter van Maaren noemt het een wonder dat er niemand is omgekomen, zei hij zaterdagochtend in het Radio 1-Journaal. Zes mensen raakten gewond, van wie er één nog in het ziekenhuis ligt.

De politie doet onderzoek naar de zaak en Van Maaren liet weten dat hij hoopt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Zaterdagochtend om 10.30 uur is er een informatiebijeenkomst voor bewoners. Daar wordt gekeken of mensen vervangende woonruimte nodig hebben. Volgens de burgemeester heeft een woningcorporatie een aantal leegstaande huizen beschikbaar gesteld.

De explosies troffen vrijdagavond een rij huizen, waarvan er een aantal volledig zijn verwoest. En gasleiding raakte beschadigd bij graafwerkzaamheden aan de riolering aan de Grote Fok, waardoor gas in het riool kwam. Een monteur kon het lek niet op tijd dichten, waarop de eerste ontploffing even na 18.00 uur volgde. Een tweede explosie had plaats toen de brandweer al ter plekke was. Bewoners van het blok waren toen al gevlucht. 
 

UPDATE

Zes woningen in Urk die vrijdag werden getroffen door twee gasexplosies moeten worden gesloopt. Dertien mensen moeten daarom vervangende woonruimte krijgen, liet een woordvoerster van de gemeente zaterdag weten.
Tijdens een informatiebijeenkomst voor bewoners is zaterdagochtend gekeken naar wie er vervangende woonruimte nodig heeft. Volgens burgemeester Pieter van Maaren heeft een woningcorporatie een aantal leegstaande huizen beschikbaar gesteld. Met de gewonde die naar een ziekenhuis moest, gaat het volgens de gemeentezegsvrouw inmiddels weer goed. Vijf anderen raakten lichtgewond door de ontploffingen. De burgemeester noemde het een wonder dat er niemand is omgekomen. Bij graafwerkzaamheden aan de riolering aan de Grote Fok raakte vrijdag een gasleiding beschadigd, waardoor gas in het riool kwam. Een monteur kon het lek niet op tijd dichten, waarop de eerste ontploffing even na 18.00 uur volgde. Een tweede explosie had plaats toen de brandweer al ter plekke was. Bewoners van het blok waren toen al gevlucht. De politie doet onderzoek naar de zaak en Van Maaren liet weten dat hij hoopt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Door de explosies zit een onbekend aantal huishoudens zonder gas. Het is niet duidelijk hoelang dit nog gaat duren.