Buma hekelt polarisatie

Print
Buma hekelt polarisatie

Afbeelding: ANP

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft op het voorjaarscongres van zijn partij zaterdag in Maarssen de polarisatie in politiek en samenleving gehekeld. Hij pleitte voor een ,,politiek van het midden, politiek van waarden".

,,Polarisatie is de vijand van de oplossing", zei Buma op de bijeenkomst waar hij ook werd aangewezen als lijsttrekker van de partij voor de Tweede Kamerverkiezingen, die gepland staan voor maart. Hij wees onder meer op de discussie rond Zwarte Piet en vluchtelingen.

,,Schelden, vernederen, beledigen, discrimineren. Het is aan de orde van de dag. Het lijkt alsof we er murw van zijn geworden. Maar dat kan niet en het moet stoppen. Anders glijdt onze samenleving af naar een wederzijdse scheldkanonnade die alleen verliezers kent en eindigt in ruzie en geweld", aldus Buma. 

Hij haalde uit naar het kabinet en premier Mark Rutte. ,,Na zes jaar Rutte is ons land in een kramp gekomen. Mensen staan tegenover elkaar. Breuklijnen en polarisatie overheersen." Het kabinet heeft de samenleving ,,verweesd" achtergelaten.
Volgens de CDA-leider wacht het volgende kabinet een zware taak. ,,De opgave waar we voor staan is niet gering. De problemen in Nederland zijn groot. Ons land is de afgelopen jaren somber en onzeker geworden. De toekomst hangt als een donkere dreigende wolk boven ons hoofd."

Buma gaat voor de tweede keer als lijsttrekker de verkiezingen in. Zijn leiderschap binnen de partij is onbetwist. Het CDA wilde weer een verkiezing houden voor het lijsttrekkerschap, maar er was geen geschikte tegenkandidaat. Daarom werd Buma op het congres bij acclamatie gekozen.