Minister: Vluchtelingen opvangen op eiland

Print
Minister: Vluchtelingen opvangen op eiland

Afbeelding: ANP

Vluchtelingen die naar Europa komen, moeten naar Australisch model worden opgevangen op een eiland in de Middellandse Zee. Daarvoor pleit de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz in een interview met de krant Press am Sonntag.

,,Wie op een eiland als Lesbos moet blijven en geen kans heeft op asiel, zal eerder bereid zijn terug te keren, dan iemand die al in een huis in Wenen of Berlijn is getrokken'', stelt Kurz. Hij wijst naar Australië, die bootvluchtelingen opvangt op het eiland Nauru of in Papoea-Nieuw-Guinea.

Kurz wil dat wie illegaal naar Europa komt, per definitie geen kans maakt op asiel. ,,Daarnaast moeten we vastleggen dat de redding van zee niet is verbonden met een ticket naar centraal Europa.'' De Australische methode van opvang op eilanden is internationaal omstreden. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →