Premier Libië: stuur geen vluchtelingen terug

Print
Premier Libië: stuur geen vluchtelingen terug

Afbeelding: AD

Libië zit niet te wachten op teruggestuurde vluchtelingen uit de Europese Unie. ,,Europa moet mogelijkheden vinden om ze terug te sturen naar hun thuislanden'', zei premier Fayez Seraj in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Sinds de Balkanroute voor migranten die naar West-Europa willen vrijwel is afgesloten, worden weer veel pogingen gedaan om via Noord-Afrika de Europese kust te bereiken. Libië geldt als een belangrijk vertrekpunt voor vluchtelingenbootjes. Het land verkeert al jaren in chaos. Premier Seraj van de door de VN gesteunde eenheidsregering zit dan ook niet te wachten op vluchtelingen die Europa weer zijn uitgezet. ,,We kunnen niet accepteren dat de EU migranten naar ons terugstuurt'', waarschuwde hij. ,,Ze kunnen niet bij ons leven.''
Seraj verklaarde tegenover de Franse krant Journal du Dimanche evenmin behoefte te hebben aan militaire steun bij de strijd tegen Islamitische Staat. De premier voelt niets voor de komst van buitenlandse grondtroepen of luchtaanvallen op de terreurgroep.
Islamitische Staat greep de onrust in Libië aan om zich stevig te nestelen in de kuststrook rond de stad Sirte, maar is de laatste weken teruggedreven. Volgens Seraj is de overwinning op de IS-strijders in de stad zelfs nabij. Toch heeft de premier nog wel enkele wensen. Zo is er volgens Seraj behoefte aan buitenlandse ondersteuning in de vorm van inlichtingen, satellietgegevens en ,,technische hulp''. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →