Moslim, moeder, kunstenaar en 'dochter van'

Salma Al Mansouri houdt van kleine problemen. Ze kan ervan genieten als mensen klagen over het weer of over hoe hard ze moeten werken. Het leven is mooi, vindt ze. Ook al kent dat van haar tal van donkere jaren. Vooral toen haar vader -mensenrechtenactivist Abdullah Al Mansouri- acht jaar gevangen zat in een Iraanse cel. Salma en haar familie uit Maastricht gingen door een hel. Over hoe een rebelse meid haar leven richting geeft als moslim, moeder en kunstenaar en ‘dochter van’.
Print

Die zomerdag, 20 augustus 2014, vergeet Salma Al Mansouri (29 jaar) niet vlug. Het was de dag dat ze haar vader na acht jaar weer zag, in een kamertje ergens in een dorpje in Noord-Holland. Hij zat er prachtig bij weet ze nog. Zijn haar zat netjes, zijn baard was geschoren en hij droeg een net pak. Hij was wel wat grijzer geworden. Maar verder was het precies haar vader. Hoe bizar was het om hem daar te zien zitten. 

Alsof hij uit de dood was opgestaan. „Tijdens zijn gevangenschap heb ik altijd gesproken over mijn vader en mijn moeder. Maar na zes jaar kon ik dat niet meer opbrengen. Vanaf toen zei ik tegen mensen die erom vroegen, dat ik alleen nog maar een moeder had. Ik sprak niet meer over mijn vader. Het was te pijnlijk. Voor mij was hij overleden.” 

Salma Al Mansouri uit Maastricht is de jongste van de vier kinderen van mensenrechtenactivist Abdullah Al Mansouri, die jarenlang zat opgesloten in een Iraanse gevangenis. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →