Eén op zes lijdt onder collega's

© ANP

Minister Lodewijk Asscher start vandaag een campagne om ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer tegen te gaan.

De Limburger

,,Het doet heel veel pijn. Ik heb het gevoel dat ik steeds naar beneden wordt geduwd”, zegt buschauffeur Christian Kooistra (36) uit Valkenburg. Zijn collega’s vergallen zijn werkplezier, omdat hij homoseksueel is. „Vieze flikker”, zeggen ze dan, in het bijzijn van klanten. Of hij krijgt impertinente vragen over seks met mannen. Kooistra: „Toen we een nieuw pak kregen op het werk, zeiden collega’s dat ik twee ritssluitingen moest krijgen. Eén van voren en één van achteren. Dat wordt dan als grap gezegd, maar ik vind er niks grappigs aan.”

1,2 miljoen werknemers hebben net als Kooistra te maken met vervelende collega’s, blijkt uit onderzoek van TNO. In combinatie met een hoge werkdruk vergroot dat de kans op een burn-out aanzienlijk. Werknemers melden zich om die reden vaker ziek, een kostenpost van 1,7 miljard euro voor werkgevers. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken trekt nu een half miljoen euro uit voor een team van deskundigen dat bedrijven op aanvraag kan adviseren hoe ze het probleem kunnen tegengaan. Ook hoopt hij door posters en radiospotjes het gesprek te stimuleren tussen werkgevers en werknemers over ongewenst gedrag. „De cijfers laten zien dat deze campagne geen overbodige luxe is”, zegt Asscher. Want wat is nu vervelend gedrag en wat niet? Soms is pesten en discriminatie heel duidelijk, maar er is een grijs gebied. Een Turks-Nederlandse collega elke ochtend lachend begroeten met ‘Hee kebabkoning’, is dat erg? En mag je tegen een zestiger zeggen: ‘Ouwe, je moet met pensioen?' De Arbo-wet is er helder over, zegt organisatieadviseur Alie Kuiper, die gespecialiseerd is in de aanpak van ongewenst gedrag op het werk.

„Als iemand structureel de pispaal is en zich daartegen niet kan verweren, bijvoorbeeld omdat een leidinggevende meedoet, is dat volgens de wet pesten. Wat een onschuldige grap lijkt, kan toch heel kwetsend zijn.” Vraag het gewoon eens aan je collega’s, tipt Asscher. „Bepaal niet voor een ander wat leuk of niet leuk is. Niemand is hetzelfde. Wat een leuk geintje is voor de één, ontneemt de ander al het werkplezier.” Hoewel bedrijven verplicht zijn om op te treden tegen wangedrag, haalde bij Christian Kooistra een gesprek met iemand van de personeelsafdeling niets uit. „Ik ben voor het bedrijf niets waard. Ze nemen me ook niet serieus. Als er iets in de bus kapot is, is het een week later nog niet gemaakt. Steeds vaker denk ik dat ik een andere baan moet zoeken, waar ik wel mezelf kan zijn.” De Limburgse chauffeur is het gepest zo zat, dat hij zijn verhaal nu openlijk aan de krant vertelt. Hij hoopt dat er iets verandert. Dat zijn collega’s zien dat hij ook maar gewoon een mens is, die er niets aan kan doen dat hij op mannen valt. Dapper? „Ach. Ze kunnen me het leven zuur maken, maar dat doen ze toch al.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal