‘Hé, je komt ook uit Limburg'

© Peter van Egmond

Meer dan 100.000 mensen kwamen afgelopen weekeinde naar de familieracedagen in Zandvoort. Grote publiekstrekker was Max Verstappen. Zijn 14-jarige naamgenoot uit Heythuysen was door het dolle heen omdat hij even mocht spreken met de Formule 1-coureur.

Hans Straus

Filewaarschuwingen, verkeersregelaars, extra treinen en crowd control op het NS-station van Zandvoort. Is de Formule 1 teruggekeerd naar het historische duinencircuit waar de eerste Grand Prix al in 1948 werd verreden? Nee, Max Verstappen houdt er een feestje voor zijn fans. Vele tienduizenden fans zijn op bedevaart naar Zandvoort, de tempel van de snelheid aan de Noord-Hollandse kust. Langs het circuit hangen spandoeken die het testament vormen van de glorie van weleer. Jim Clark (vier keer), Jackie Stewart (drie keer) en Niki Lauda (drie keer) wonnen er de Grand Prix van Nederland. Hun nalatenschap telt even niet voor de ruim 30.000 fans die de eerste dag van de Familie Racedagen van Max Verstappen bezoeken.

Hij wordt afgeschermd door het team. Alleen de vips krijgen hem te zien. Maar daar kan Max niets aan doen

Ook voor de 40.000 mensen die volgens de organisatie op de tweede dag naar Zandvoort komen, telt maar een ding. Ze willen Max en zijn bolide zien, horen, ruiken, aanraken.

Heldenverering

Na zijn eerste GP-zege in Barcelona kan de sof in Monaco - Max eindigde er met zijn Red Bull in de vangrail - de fans niet afhouden van pure heldenverering. Overal op het circuit – in de duinen en op de tribunes - zie je vaders met hun kroost uitgedost in Red Bull outfits. De kassa rinkelt bij de merchandisingstands. Max Verstappen, 18 jaar jong, is een onversneden idool voor de Nederlandse petrolheads. Een handtekening bemachtigen, een ontmoeting; het is voor het overgrote deel van de aanhangers niet weggelegd. Daar moppert niemand over. ‘Hij wordt afgeschermd door het team. Alleen de vips krijgen hem te zien’, klinkt het dan. En vergoelijkend: ‘Maar daar kan Max niets aan doen’. De bedrukte T-shirts in de paddock geven de heldenverering voor Verstappen misschien nog het duidelijkst weer. ‘Yo Kimi, catch me. If you can…’ staat erop. Of ‘Veni, vidi, Maxi’, vrij naar de Romeinse veldheer Julius Caesar die kwam, zag en overwon.

Foto

Maar hoe kom je dan dichtbij je idool? Hoe krijg je een handtekening of zelfs een hand? Moeilijker nog, ondenkbaar misschien zelfs: een foto waar je met z’n tweeën op staat? Jij en je held? Voor een doorsnee familie uit Heythuysen, vader, moeder, zoon en dochter begint het allemaal bij de supermarkt die de racedagen heeft georganiseerd. Moeder Iris (40) treft de echtgenote van Stan Heerschap - onder andere van de Jumbo in Heythuysen - bij de kno-arts. Ze durft het aan om gewoon te vragen om kaartjes voor haar familie. Heerschap komt over de brug omdat de familie een bijzonder verhaal heeft. Vader en zoon zijn racefans, uiteraard. Maar de zoon (14) is ook autist en heeft ADHD. Zijn vaak onvoorspelbare en soms agressieve gedrag trekken een zware wissel op het gezinsleven. Moeder Iris, nota bene werkzaam bij een concurrerende supermarkt, houdt het niet droog als ze erover vertelt. Ook zusje Romy (12) heeft het zwaar. Het gezin van vader Roel (43) - uitvoerder in de bouw - is hard aan wat afleiding toe.

Zo’n achtcilinder klinkt toch veel beter dan een turbomotor

Maar dat geldt voor meer gezinnen. Hoe op te vallen tussen al die aanvragen? Dat is in dit geval minder moeilijk dan het lijkt. Vader Roel Verstappen – al jaren fan van Jos Verstappen - heeft zijn zoon uiteraard Max genoemd. Max Verstappen (14) uit Heythuysen gaat een poging wagen Max Verstappen (18) uit Monaco te ontmoeten. ,,Dat moet met zijn naam toch lukken”, zegt moeder Iris. Maar op Zandvoort heerst de totale gekte. Max Verstappen de coureur wordt van hot naar her gesleept. Het tijdschema van de vedette is strikt; voor ingelaste ontmoetingen is geen plaats. En Max uit Heythuysen heeft geen VIP-kaart met gegarandeerde meet-and-greet.

Busritje

De fotograaf van de krant, Peter van Egmond, weet raad. Hij kent het management van Max Verstappen en weet niet alleen een ontmoeting te regelen, maar ook nog een busritje over het circuit. Heel kort duurt het maar, de ontmoeting van Max en Max. „Kom maar even”, zegt de oudere Max vriendelijk, onverstoorbaar zelfs. Bij de knalgele bus van de sponsor klikt de camera razendsnel. De F1- coureur heeft dan al de buschauffeur gevraagd of ’ie ook dwars kan met de bus. Op de uitnodiging om zelf achter het stuur te gaan zitten, gaat Verstappen niet in. ,,Dat gaat niet goed komen.’’ De Max Verstappen uit Heythuysen zoekt dan nog naar woorden om zijn ontmoeting te beschrijven. „Hij zei: ‘Hé, je komt ook uit Limburg’ en toen was hij weg. Hij was wel aardig.’’ Later op de dag is er even tijd om terug te blikken. Max knuffelt zijn moeder Iris en bevestigt dat hij deze dag nooit vergeten zal. Elke keer als hij met opa Jos (!) op de bank naar een race van Max gaat kijken, zal hij denken aan die dag op het circuit. Toen Max en Max elkaar vonden tussen tienduizenden fans. Tijdens een overvol programma met racedemonstraties, huldeblijken voor coureur Max en te midden van peperdure bolides en tientallen pitspoezen. Verstappen junior begint daar al een gezonde belangstelling voor aan de dag te leggen, volgens zijn vader. We bedoelen uiteraard Max uit Heythuysen. Voor de families Verstappen kan de dag niet meer stuk. Max, Roel, Iris en Romy hebben hun held ontmoet. Vader Jos en zus Victoria hebben samen in de F1-tweezitter over het circuit geraasd en Max zelf heeft de RB8 - met een soortgelijke bolide is Sebastian Vettel wereldkampioen geworden - laten huilen tussen de duinen. De racefans zijn in extase. „Zo’n achtcilinder klinkt toch veel beter dan een turbomotor.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal