‘Apocalyptisch’ treinongeluk stelt Belgen voor raadsel

© ANP

Een menselijke fout, blikseminslag of sabotage door stakend spoorwegpersoneel? België tast in het duister over de oorzaak van het treinongeval, waarbij drie doden vielen.

AD

Eén van de 36 gewonden van het treinongeluk tussen Namen en Luik ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een passagierstrein met 40 inzittenden knalde zondagavond met vermoedelijk 100 kilometer per uur op een goederentrein met 2800 ton kalksteen.

,,De eerste wagon werd volledig opengereten, dat geeft een idee van de impact”, zegt burgemeester Francis Dejon van het nabijgelegen Saint-Georges-sur-Meuse. Hij spreekt van ‘apocalyptische’ beelden en vraagt zich af wat er met de treinbestuurder, één van de dodelijke slachtoffers, kan zijn gebeurd: ,,Als hij al heeft geremd, dan pas op het laatste moment.”

Onderzoek van zowel justitie als de spoorwegen dat nog weken, zo niet maanden kan duren, moet uitwijzen hoe de twee treinen op hetzelfde spoor konden belanden op elkaar konden inrijden.

Spoorwegbeheerder Infrabel bevestigde maandag al snel na het drama getuigenissen van omwonenden dat er eerder op de avond een blikseminslag op technische installaties van het spoor was geweest, maar de seininstallaties zouden op het moment van de botsing alweer normaal hebben gefunctioneerd. Eén van de opties die Infrabel nadrukkelijk niet uitsluit, is sabotage door stakend spoorwegpersoneel.

De afgelopen weken hebben we regelmatig voorwerpen op de rails gevonden

Spoorbedrijf en bonden, vooral in Franstalig België, liggen al weken met elkaar overhoop, met een reeks reguliere en wilde stakingen als gevolg. ,,De afgelopen weken hebben we regelmatig voorwerpen op de rails gevonden”, aldus Joël Bouffioux van Infrabel op de Franstalige publieke tv.

Christian Martin, secretaris van de Franstalige spoorbond, vindt dat een ‘gewaagde veronderstelling’, die ‘van weinig respect getuigt voor zowel de slachtoffers als het spoorpersoneel dat straks de trein moet bergen’. Hij verwijt de overheid een veel te trage invoering van automatische spoorbeveiliging, die volgens hem pas in 2025 is voltooid. Tot een versnelde invoering daarvan werd besloten in 2010, toen bij een botsing tussen twee passagierstreinen vlakbij Buizingen 19 doden vielen.

Op vrijwel dezelfde plek waar zondagavond de treinen botsten, pal langs de Maasoever, botste ook in 2008 al een passagiers- op een goederentrein, toen met een veertigtal gewonden, van wie twee ernstig. Bij het treinongeval zondagavond vielen 27 lichtgewonden, die in een veldhospitaal en een naburig klooster werden opgevangen. Negen zwaarder gewonden werden naar diverse ziekenhuizen overgebracht.ernstig.

Eerdere treinongevallen in België:4 mei 2013: Giframp na ontsporing goederentrein bij Wetteren (Gent), 1 dode, 2.000 mensen geëvacueerd.15 september 2010: Treinbotsing bij Arlon, 23 lichtgewonden.15 februari 2010: Treinbotsing bij Halle/Buizingen net onder Brussel, 19 doden en 162 gewonden, van wie 11 zwaar.19 november 2009: Trein ontspoord in station van Mons, 1 dode, 1 zwaargewonde.3 juli 2008: Treinbotsing op bijna dezelfde plek als zondagavond, 40-tal gewonden, twee ernstig.27 maart 2001: Frontale treinbotsing bij Pécrot (Waals Brabant), 8 doden, 12 gewonden.5 oktober 1991: Ongeluk met toeristische trein bij Luik, 7 doden, 30 gewonden.13 juli 1982: Trein bij Aalter mist stopsignaal en botst op bus, 5 doden, 30 gewonden27 juni 1976: Trein op traject Amsterdam/Brussel/Parijs ontspoord door wisselprobleem, 11 doden, 38 gewonden15 augustus 1974: trein ontspoord op traject Charleroi/Brussel/Antwerpen, 18 doden, 48 gewonden25 maart 1969: frontale treinbotsing bij La Louvière, 9 doden, diverse gewonden.11 oktober 1967: 11 doden en diverse gewonden bij treinramp bij Luik.

IN BEELD: Treinongeval België

De Belgische justitie heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar het treinongeval, zo bevestigt het Openbaar Ministerie in Luik. Het OM gaat niet uit van opzet.© ANP

Koning Filip zal samen met premier Charles Michel en de minister van Mobiliteit, François Bellot, maandagmiddag de plek van het treinongeval bezoeken. Dat heeft het koninklijk paleis bekendgemaakt. © ANP

Onderzoekers en experts zijn op de plaats van het ongeval. De vier sporen zijn geblokkeerd voor het onderzoek. Vanuit een helikopter worden foto's genomen. © ANP

De goederentrein vervoerde producten die afkomstig waren uit een steengroeve, er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. © ANP

Koning Filip zal samen met premier Charles Michel en de minister van Mobiliteit, François Bellot, maandagmiddag de plek van het treinongeval bezoeken. Dat heeft het koninklijk paleis bekendgemaakt. © ANP

Volgens Het Laatste Nieuws vond het ongeluk plaats op zondagavond om 23.03 uur bij Hermalle-sous-Huy, in de provincie Luik. © ANP

De passagierstrein reed de goederentrein, die stilstond voor een rood sein, met een "redelijk hoge snelheid" aan op het spoor van Luik naar Namen. © ANP

Een woordvoerder van de spoorbeheerder sprak over een 'zware botsing'. Zevenentwintig passagiers werden ter plekke verzorgd. © ANP

De ravage door de botsing was groot. De eerste twee rijtuigen van de passagierstrein zijn volledig vernield door de klap. © ANP

Een onbekend aantal gewonden is er slecht aan toe.© ANP

Het ongeval gebeurde zondagavond rond 23.00 uur.© ANP

Reizigers die niet ernstig gewond raakten, zijn volgens Belgische media met pendelbussen overgebracht naar een nabijgelegen abdij.© ANP

De reizigerstrein was op weg van Moeskroen naar Liers, bij Luik.© ANP

Volgens spoorbeheerder Infrabel ontspoorden twee rijtuigen nadat de passagierstrein van achter was ingereden op de goederentrein. Uit onderzoek moet blijken hoe dat kon gebeuren. © ANP

Er zaten heel wat jongeren op de trein, zegt Jean-Michel Javaux, de burgemeester van het naburige Amay, waar een crisiscentrum is opgericht. Het gaat om studenten die op weg waren naar hun kamer in Luik.© ANP

thumbnail: De Belgische justitie heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar het treinongeval, zo bevestigt het Openbaar Ministerie in Luik. Het OM gaat niet uit van opzet.
thumbnail: Koning Filip zal samen met premier Charles Michel en de minister van Mobiliteit, François Bellot, maandagmiddag de plek van het treinongeval bezoeken. Dat heeft het koninklijk paleis bekendgemaakt.
thumbnail: Onderzoekers en experts zijn op de plaats van het ongeval. De vier sporen zijn geblokkeerd voor het onderzoek. Vanuit een helikopter worden foto's genomen.
thumbnail: De goederentrein vervoerde producten die afkomstig waren uit een steengroeve, er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.
thumbnail: Koning Filip zal samen met premier Charles Michel en de minister van Mobiliteit, François Bellot, maandagmiddag de plek van het treinongeval bezoeken. Dat heeft het koninklijk paleis bekendgemaakt.
thumbnail: Volgens Het Laatste Nieuws vond het ongeluk plaats op zondagavond om 23.03 uur bij Hermalle-sous-Huy, in de provincie Luik.
thumbnail: De passagierstrein reed de goederentrein, die stilstond voor een rood sein, met een "redelijk hoge snelheid" aan op het spoor van Luik naar Namen.
thumbnail: Een woordvoerder van de spoorbeheerder sprak over een 'zware botsing'. Zevenentwintig passagiers werden ter plekke verzorgd.
thumbnail: De ravage door de botsing was groot. De eerste twee rijtuigen van de passagierstrein zijn volledig vernield door de klap.
thumbnail: Een onbekend aantal gewonden is er slecht aan toe.
thumbnail: Het ongeval gebeurde zondagavond rond 23.00 uur.
thumbnail: Reizigers die niet ernstig gewond raakten, zijn volgens Belgische media met pendelbussen overgebracht naar een nabijgelegen abdij.
thumbnail:  De reizigerstrein was op weg van Moeskroen naar Liers, bij Luik.
thumbnail: Volgens spoorbeheerder Infrabel ontspoorden twee rijtuigen nadat de passagierstrein van achter was ingereden op de goederentrein. Uit onderzoek moet blijken hoe dat kon gebeuren.
thumbnail: Er zaten heel wat jongeren op de trein, zegt Jean-Michel Javaux, de burgemeester van het naburige Amay, waar een crisiscentrum is opgericht. Het gaat om studenten die op weg waren naar hun kamer in Luik.

Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen door een treinongeval in de Belgische provincie Luik. Een passagierstrein botste zondagavond laat ,,met een relatief hoge snelheid" op een stilstaande goederentrein, zei burgemeester Francis Dejon van Saint-Georges-Sur-Meuse. De passagierstrein vervoerde volgens de burgemeester zo'n veertig personen. 27 slachtoffers konden ter plekke worden behandeld. Nog eens negen mensen moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis, lieten de autoriteiten weten op een persconferentie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal