Het gemaskerd bal is geopend

© Spine Farm Records

Een gesjeesde paus met een zwarte soutane en een gezicht als een panda. En achter hem vijf monsters met maskers. De band Ghost - zaterdag op Pinkpop - valt nogal op. Maar de groep is niet de enige. Een rondje gimmicks met Daft Punk, Nelly en uiteraard Kiss.

Ruud Maas

Laten we het hier maar niet over Michael Jackson hebben. Hoewel diens uiterlijk - die neus! - in de loop van zijn zo verdienstelijke carrière een ware gimmick werd. Zag je hem op een foto, keek je eerst even hoe de renovatie er intussen voor stond. Waar sommige artiesten - als Kiss en Ghost waarover zo meer - nogal werk maken van hun vermommingen op het podium, zijn er genoeg anderen die het bij kleine fratsen houden. Het in de jaren negentig populaire Amerikaanse rapduo Kris Kross (met Chris Smith en de inmiddels gestorven Chris Kelly) droeg kleding achterstevoren. De ook al overleden Lisa Lopes (TLC) mocht graag een bril dragen waarbij een glas bedekt werd door een condoom. Het paste bij de missie van de groep om veilige seks te promoten. Rapper Nelly had in het begin van zijn carrière een pleister op zijn linkerwang, om zo een vriend in de bak te laten weten dat ze toch wel homies bleven. P!nk kleurt soms haar haren roze en Anastacia draagt opvallende brillen, hoewel ze die sinds ze haar ogen in 2005 liet laseren eigenlijk niet meer nodig heeft. Lady Gaga deed er de eerste jaren van haar loopbaan ook alles aan om op te vallen. Naar eigen zeggen geïnspireerd door David Bowie verscheen ze in de meest bizarre outfits ten tonele. In een vleesjurk, in een creatie van slijm, nagenoeg naakt of gedragen in een enorm plastic ei. Het lang door haarzelf in stand gehouden gerucht dat ze stiekem een man was, laten we maar even rusten. Ondanks de publiciteitskermis bleven we toch altijd zicht houden op hoe de zangeres er echt uitziet.

Travestiet

Hoe anders is dat bij Kiss, ’s werelds bekendste vermomde act. Voortbordurend op Alice Cooper en de glamrocksector wilde de band indruk maken met een opvallende eigen visuele stijl. Eerst dachten de bandleden aan make-up (wat de mannen van Twisted Sister deden), maar dat vonden de bandleden niet effectief. Zoals Kiss-voorman Gene Simmons later zou zeggen: „Wij waren daar veel te lang voor. We zagen eruit als travestieten, terwijl we buitenaards wilden overkomen.” Dus schilderden ze hun hele gezicht wit met zwarte accenten. In de jaren die volgden zouden ze die gimmick als troef inzetten....

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal