Op jacht naar zakkenrollers

© Stefan Koopmans

Roermond is als drukbezochte koopstad een aantrekkelijk jachtgebied voor rondtrekkende bendes. Zaterdag vond er daarom een grote, internationale politieactie plaats tegen mobiel banditisme.

Gertie Driessen

Het is een gemêleerd gezelschap, deze zaterdag op het politiebureau in Roermond. Nederlandse, Duitse en Roemeense uniformen. Agenten in spijkerbroek en shirt die straks undercover gaan. In de bisschopsstad vindt een internationale politieactie plaats tegen rondtrekkende bendes die stelen en zakkenrollen (mobiel banditisme). Veelal zijn ze afkomstig uit Centraalen Oost-Europa. Vandaar ook de samenwerking met de Roemeense politie. Het is de bedoeling dat zij verdachte lieden in hun eigen taal aanspreken en middels een praatje trachten te achterhalen waar ze vandaan komen en waar ze in de regio verblijven. Want daar wil de politie graag meer over weten. Van de aanwezigheid van Roemeense agenten moet ook een signaal naar de bendes uitgaan.

Let op: jullie worden in de gaten gehouden. Ook door jullie eigen politie. Die internationale samenwerking is cruciaal om de aanpak van mobiel banditisme sluitend te krijgen. Voordat je het weet zijn dit soort criminelen immers weer de grens over. Daarnaast spreken de politieteams het winkelpubliek aan. Wijzen potentiële slachtoffers erop hoe ze hun spullen beter bij zich kunnen houden. Er wordt trouwens niet alleen op mensen gelet; de agenten moeten ook kentekens controleren om het dievengilde beter in beeld te krijgen, zo horen ze tijdens de briefing. Europol zit klaar om verdachte nummerborden door het systeem te halen. Hoe dat detecteren van kentekens in zijn werk gaat, merken we even later als we op pad gaan met wijkagent Jos Amory, zijn Duitse collega Willi Trebess en Lucian Barbuc uit Roemenië. Eerst staat een ritje langs de invalswegen op het programma, waar bij de grens met Duitsland eveneens Roemeense hulptroepen zijn geposteerd. We hebben het politiebureau nog niet verlaten of het scherm in de auto dat kentekens ‘leest’, geeft een piepsignaal. Een zwarte Mercedes rijdt met een Nederlands kenteken dat niet geregistreerd staat. Amory reageert meteen. Draait vliegensvlug de auto en zet vol gas de achtervolging in.

Tot groot enthousiasme van zijn Duitse collega, die helemaal lyrisch is over het detectiesysteem. „So etwas haben wir nicht im Wagen.” Op de parkeerterrein van het Designer Outlet wordt de Mercedes tegen gehouden. Een hele discussie met uitwisseling van allerlei papieren en ettelijke telefoontjes volgt. Een dik half uur later blijkt het loos alarm. De Duitser achter het stuur is een militair van de NAVO-legerbasis in Brunssum. Hij heeft permissie om met een Nederlands nummerbord te rijden. Alleen heeft de NAVO verzuimd dat te registreren. Tijd voor een rondje te voet door binnenstad en merkendorp. Hier blijken heel wat aantrekkelijke slachtoffers voor het dievengilde rond te lopen. Vooral de dames dragen hun tassen uiterst nonchalant. Bungelend achter op de rug. Ritsen open. Vakjes aan de voorkant. Met grote regelmaat worden ze door het groepje agenten aangesproken. Na de aanvankelijke verbazing en soms enige schrik - „Ik heb toch niks gedaan?” - volgt steevast waardering voor de tips van de sterke arm. „Goed dat jullie dit doen.” Wie hardleers is en denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen, krijgt van wijkagent Jos een lesje in de vingervlugheid van zakkenrollers. „U wilt niet weten hoe snel die zijn. Dat hebt u helemaal niet in de gaten.”

In het Outlet zitten de ‘undercovers’ links en rechts op bankjes. Zonnebrillen op. Papieren tas van Ralph Lauren op de grond. Alsof ze verveeld op hun shoppende wederhelft zitten te wachten. Hoewel we geen verdachte lieden signaleren, laat staan aanhouden, hebben andere teams meer succes. Agenten die op basis van camerabeelden een kijkje nemen achter de Munsterkerk waar een man iets lijkt te verstoppen, vinden een geprepareerde tas met vermoedelijk gestolen spullen. Even later wordt de eigenaar van de tas aangehouden in een winkel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal