Terrorist wilde vijftien aanslagen plegen tijdens EK

© AD

Vijftien terreurdaden plegen tijdens het Europees kampioenschap dat vrijdag begint. Dat was het plan van de Fransman die op 21 mei in Oekraïne werd opgepakt, zo heeft Vasil Hrytsak, het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdiensten (SBU), vandaag bekendgemaakt. De terreurverdachte werd opgepakt met 125 kilo springstof in zijn bezit.

ANP

Naast springstof had hij vijf Kalasjnikov-aanvalswapens, twee RPG-antitankwapens en munitie in bezit. Hij zou extreemrechtse denkbeelden koesteren en met zijn wapens islamitische en joodse gebedshuizen, de infrastructuur, overheidsgebouwen en publieke plaatsen die tijdens het EK zullen worden gebruikt als doelwit op het oog hebben.Volgens de SBU kwam de man naar Oekraïne om als vrijwilliger te vechten in het conflict in het oosten van het land. Vrijdag al werd bekend dat de Oekraïense douane vorige maand aan de Poolse grens een 25-jarige Fransman had aangehouden die met een arsenaal aan wapens naar het Westen wilde reizen. Daarop doorzocht de Franse politie zijn huis in Noord-Frankrijk, waar ook springstof en een T-shirt met het embleem van een extreemrechtse groep werd aangetroffen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal