Rutte noemt aso geen Tokkie meer

© ANP

Premier Mark Rutte zal de achternaam Tokkie niet meer gebruiken als aanduiding voor aso's. Rutte schrijft dat aan de heer Lion Tokkie, die zich beklaagde nadat de premier de mensen die Sylvana Simons racistisch hadden bejegend ,,doorgeslagen tokkies'' had genoemd.

ANP

,,Het is gewoon niet leuk of prettig als je achternaam in een negatieve context wordt gebruikt, ongeacht of je ermee wordt bedoeld'', aldus Rutte. ,,Ik zal uw achternaam niet meer gebruiken als typering voor mensen die in mijn ogen geen positieve bijdrage aan de samenleving leveren''.

Tokkie is in de Nederlandse taal ingeburgerd als synoniem voor aso sinds de televisieserie over de familie Tokkie. In de Van Dale staat 'tokkie' omschreven als een ,,asociale persoon, met name niemand die in zijn woonomgeving voor overlast zorgt''.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal