Schaakgrootmeester Kortsnoj overleden

© ANP

© ANP

thumbnail:
thumbnail:

De Russische schaakgrootmeester Viktor Kortsnoj is op 85-jarige leeftijd overleden in Zwitserland. Dat meldde maandag het Russische persbureau Tass.

ANP

Hij wordt alom beschouwd als de beste schaker die nooit de wereldtitel veroverde.

Kortsnoj veroverde vier keer de Russische titel en voerde in 1965 de wereldranglijst aan. Toen het regime van de Sovjet-Unie hem verbood aan internationale toernooien mee te doen, vluchtte hij 1976 het land uit naar Nederland. Later verhuisde hij naar Zwitserland.

Kortsnoj vocht spraakmakende duels uit met zijn landgenoot Anatoli Karpov. In 1978 en 1981 verloor hij de strijd om de wereldtitel van Karpov. Hij won in 1968 en 1971 het Hoogovenstoernooi, de voorloper van het huidige Tata Steel Chess in Wijk aan Zee.Tot op hoge leeftijd bleef Kortsnoj internationaal schaken. In 2009, op 78-jarige leeftijd, won hij nog het Zwitserse kampioenschap.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal