Overleden talent Sparta kon zwemmen

© Sparta Rotterdam

Of Ousmane Kone (12) uit Sliedrecht zwemdiploma’s had, weet zijn voetbalclub Sparta niet, maar hij zou wel hebben kunnen zwemmen.

AD

Bij zijn voetbalclub Sparta leven nog vele vragen over de dood van hun jeugdspeler Ousmane Kone, die zaterdag bij een teamuitje om het leven kwam. Hij verdronk in het waterpark Beldert Beach bij Tiel. Eigenaar Patrick Janssen stelde dat ze de melding kregen dat een jongen werd vermist die niet beschikte over zwemdiploma’s. Kone werd uiteindelijk gevonden op de bodem van het meer.

Sparta weet niet of Ousmane wel of geen diploma had, maar hij kon volgens de club wel zwemmen. Twee weken voor zijn onfortuinlijke dood ging de talentvolle voetballer - geboren in Ivoorkust en nog maar kort in Nederland - nog met een teamgenootje naar het zwembad. Ook bij het teamuitje zou hij met zijn medespelers naar een klauterobject op de buitenplas zijn gezwommen. Daarna ontsnapte hij aan de aandacht van de vele begeleiders en teamgenootjes. Wat er daarna is gebeurd, weet de club niet. ,,Maar uit niets is gebleken dat hij niet kon zwemmen en hij heeft ook niet laten blijken dat hij het niet zou kunnen’’, zegt algemeen directeur Manfred Laros.

De politie gaat na onderzoek uit van een ‘noodlottig’ ongeval. De teamgenootjes, die samen met Ousmane net kampioen waren geworden, hebben slachtofferhulp gekregen omdat zij getuige waren van de schokkende gebeurtenis.

Sparta ondersteunt de vader van Ousmane bij het organiseren van de begrafenis. Ook wordt in overleg met de vader en het zusje van Ousmane een herdenkingsmoment gehouden bij Sparta. De clubleden zijn zwaar aangedaan door het verlies van de jeugdspeler.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal