EK Voetbal: Voor wie juicht de Limburger?

De Belgen vieren feest na de 3-2 tegen Noordwegen.© Foto: ANP/John Thys

© De Limburger

© De Limburger

© De Limburger

thumbnail: De Belgen vieren feest na de 3-2 tegen Noordwegen.
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Het EK voetbal in Frankrijk begint vrijdag. Zonder Oranje. Maar voor wie juicht de Limburger? De Belgen of toch Duitsland?

Roel Wiche

Het is 177 jaar geleden dat Limburg ten oosten van de Maas afgesplitst werd van het koninkrijk der Belgen, maar op de kaart van Planeet Voetbal wordt die grens de komende weken voor even uitgegumd. De Rode Duivels mogen in deze lange, Oranje-loze zomer op massale support rekenen vanuit de Nederlandse provincie die cultuurhistorisch gezien de grootste band heeft met België.

Sympathiek volkVan de Limburgse voetballiefhebbers schaart meer dan de helft - 54,6 procent - zich achter Kevin De Bruyne en co tijdens de dans om de Coupe Henri Delaunay, de tien kilo zware zilveren trofee voor de Europese kampioen. Niet zozeer omdat België attractief voetbal speelt of uitstekende spelers heeft. De voornaamste reden die Limburgers noemen is dat ze zich met de Belgen het meest verwant voelen. En ‘we’ vinden het niet in de laatste plaats een sympathiek volk.

Waar de Rode Duivels een knuffelstatus in Limburg hebben, is dat bij Die Mannschaft heel anders. Duitsland staat met stip op nummer één op de lijst met landen die we het liefst niet het EK zien winnen. 18,9 procent van de Limburgers zou een vrij beroerde avond hebben als de prijzenkannibaal (zeven keer winnaar van een EK of WK) op 10 juli op het hoogste podium staat in het Stade de France.

Grote rivaliteitDat vloekt met de gangbare theorie dat de scherpe randen van de (voetbal)rivaliteit eraf zijn tussen Nederland en Duitsland, nu ons grootste buurland modern en attractief voetbal speelt en de oorlog steeds verder vervliegt in de geschiedenis. ,,Blijkbaar is het voor ons toch een stap te ver om de Duitsers te supporteren”, meent Ad Knotter, directeur van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg in Maastricht. ,,Voor de oudere generatie is het toch nog altijd De Pruus. Ze weten hoe het vroeger was, met die rellen bijvoorbeeld op de Nieuwstraat in Kerkrade tussen Nederlandse en Duitse voetbalfans.Daarnaast is Duitsland een heel groot land. En ze winnen heel veel op voetbalgebied. Dat wekt allemaal niet veel sympathie.”

Geen jaloezie?Een ander sentiment, namelijk jaloezie, speelt geen rol. Limburgers gunnen de Belgen straks hun finest moment, mochten ze hun status als hoogst genoteerde Europese voetbalnatie (nummer twee) op de wereldranglijst volledig waarmaken.Minder dan 1 procent gruwt van het vooruitzicht dat straks 2016 Belgium op de cup wordt gegraveerd.

Knotter: ,,België is altijd de underdog geweest.

Wij zagen ze als het lachertje en nu hebben ze zich uit het niets omhoog gewerkt. Zo’n ploeg steunen we graag. Andersom ligt dat anders.

Wat voetbal betreft is de arrogantie van de Nederlanders tenenkrommend voor de Belgen.Eigenlijk is dat precies hetzelfde wat de Nederlanders op hun beurt bij de Duitsers voelen.”

Niet kijkenOpmerkelijk: veel Limburgers gaan het EK helemaal niet volgen nu Oranje de grote afwezige is op het bal in Frankrijk. Ruim 50 procent van de ondervraagden zegt ‘helemaal niet’ of ‘niet echt’ geïnteresseerd te zijn. Als het Nederlands elftal wél zou deelnemen, zou dat percentage slechts 22 procent zijn. De voetbalfanatici zijn zwaar in de minderheid: amper 10 procent is van plan (bijna) alle wedstrijden te gaan kijken.

Wie de grote favoriet is in ‘onze’ ogen? Inderdaad, Duitsland. Geliefd of niet geliefd. En opnieuw met stip. 28,7 procent denkt dat die Mannschaft de iconische uitspraak van de Engelse oud-international en BBCcoryfee Gary Lineker - ‘voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen achter een bal gedurende 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers’ - nog eens dik gaat onderstrepen.

Massale steunSpanje (14,2 procent) en gastland Frankrijk (6,4 procent) volgen. En de Belgen? Die staan pas op plek vier met een schamele 4,7 procent. Onze sympathie hebben ze, die Belgen, en onze massale steun ook. Maar dat is nog iets anders dan het ontzag van de gedoodverfde winnaar afdwingen. Ad Knotter: ,,Wij hebben de Belgen altijd beschouwd als een vrij ongevaarlijke concurrent. Een land dat incidenteel iets moois presteert, maar niet structureel. Misschien houden we daarom zoveel van ze.”

Het onderzoek is uitgevoerd door Flycatcher in opdracht van De Limburger.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal