EXCLUSIEF: interview met Paul McCartney

© ANP

Vier dagen voor zijn optreden op Pinkpop vertelt Sir Paul McCartney (73) vandaag in een exclusief interview met deze krant over zijn eigen muzikale erfenis: ,,Ik ben wel eens verbaasd over vooral de variëteit van alles wat ik heb gedaan.” Zoals zijn eigen vader Jim hem ooit de liefde voor muziek bijbracht, zo geeft de ex-Beatle deze nu door aan zijn kinderen en kleinkinderen. ,,We zitten regelmatig samen rond de piano”.

Serge Sekhuis en Peter van de Berg

In het gesprek vertelt McCartney over zijn nieuwe verzamel-cd 'Pure McCartney' die later deze week officieel verschijnt, welk nummer daarop zijn persoonlijke favoriet is en hoe dat tot stand kwam.  De ex-Beatle antwoordt ook openhartig op de vraag waar hij eigenlijk de inspiratie vandaan haalt voor al zijn nummers en vertelt over hoe belangrijk hij het vindt dat meer mensen vegetariër worden. 

Ik heb goede dingen gehoord over het festival, de sfeer en het publiek

Na door organisator Jan Smeets twee keer te zijn opgerekt mag Paul McCartney’s optreden in Landgraaf zondag zo’n twee uur duren. Een half uur korter dan zijn gebruikelijke show met 34 nummers. De setlist bestaat voor 70 procent uit Beatles-klassiekers...

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Beluister enkele fragmenten uit het interview:

Deze week verschijnt een nieuwe verzamel-cd onder de titel Pure McCartney met 67 liedjes. Staat daar nog een persoonlijke favoriet tussen die speciale herinneringen oproept?

In Here Today zing je over John Lennon en de spijt niet vaak genoeg tegen hem te hebben gezegd hoeveel je om hem gaf. Na zijn dood was er geen kans meer om dat alsnog te doen.

Nadat de Beatles uit elkaar gingen heb je met veel verschillende mensen gespeeld zoals Wings, Stevie Wonder, Elvis Costello en recent Kanye West. Ook heb je klassieke muziek opgenomen. Zijn er nog muzikale uitdagingen? Of is er iemand met wie je graag nog een duet zou opnemen?

Je bent al 30 jaar erg begaan met vegetarisch eten. Je pleit voor een vleesloze maandag (meatfree monday) en hebt een receptenboek geschreven. Waarom is dat zo belangrijk voor je?

Je vader was ook musicus en onderwees thuis in Forthlin Road in Liverpool over muziek en het herkennen van harmonieën. Je zoon James maakt tegenwoordig ook muziek. Wat heb je hem geleerd in muzikaal opzicht?

Groet aan alle festivalgangers: