Hilary Clinton heeft nominatie zo goed als binnen

© Foto: ANP

Hillary Clinton heeft voldoende gedelegeerden achter zich weten te krijgen om de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de wacht te slepen.

ANP

Dat meldt NBC News maandag (lokale tijd) op basis van een telling van het aantal zogeheten supergedelegeerden dat zich heeft uitgesproken voor Clinton.

Gedelegeerden15 procent van alle gedelegeerden valt onder supergedelegeerden die niet gebonden zijn aan een staat. Door de stemmen van de supergedelegeerden mee te tellen heeft Clinton meer dan de benodigde 2383 gedelegeerden achter zich voor de presidentsnominatie.

Volgens de telling van NBC heeft Clinton 1812 gedelegeerden achter zich en 572 supergedelegeerden. Haar rivaal Bernie Sanders heeft 1520 gedelegeerden en 46 supergedelegeerden.

Hard vechtenClinton laat vanuit Californië weten dat ze zich gevlijd voelt, maar zegt ook dat ze ,,hard zal vechten voor elke stem'' tijdens de voorverkiezingen. ,,Vooral hier in Californië'', voegt ze eraan toe, waar dinsdag voorverkiezingen worden gehouden naast vijf andere staten.

Een woordvoerder van Sanders zegt dat de strijd nog niet is gestreden en dat de supergedelegeerden pas 25 juli officieel hun stem uitbrengen. ,,Die kunnen tot die tijd hun mening veranderen'', aldus de zegsman.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal