Onderzoek naar terroristencel Nijmegen

© ANP

Justitie doet ,,vanzelfsprekend'' onderzoek naar de berichten dat in een Nederlandse vluchtelingenopvang mogelijk terroristen hebben gezeten. Dat zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag. Hij reageerde op vragen van de PVV over meldingen dat in een voormalig opvangcentrum voor vluchtelingen in Nijmegen een 'slapende cel' extremisten aanwezig zou zijn geweest.

ANP/NRC

Van der Steur wilde er niet verder op ingaan omdat het gaat om een lopend onderzoek. Hij verwees naar de arrestatie van drie personen onlangs in Duitsland, die worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag. De arrestaties volgden op verklaringen van een Syriër die vastzit in Frankrijk. Deze man zou onder meer een verklaring hebben afgelegd over een terreurcel van twintig mannen, in Nijmegen en in Düsseldorf.

Volgens media zou er sprake zijn van een plot waarbij ook personen die verblijven in Nederlandse opvangcentra betrokken zijn. ,,Ik snap dan ook de zorgen'', aldus de minister.Van der Steur zei zonder verder in detail te treden dat ,,over dit soort zaken'' internationaal intensief informatie wordt gedeeld. Niet alleen op het niveau van politie en justitie, maar ook op het niveau van de inlichtingendiensten. Volgens de minister bevestigt dit geval de zorgen die al bestonden over ,,de reisbewegingen van terroristen''. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kon niets zeggen over eventueel lopende onderzoeken. Wel zei hij dat er geen arrestaties zijn verricht.

De Syriër die de zaak aan het rollen heeft gebracht is Saleh A. Die sloot zich in 2014 aan bij Islamitische Staat (IS). Hij heeft zich in februari dit jaar plotseling bij de politie in Parijs aangegeven. Hij had er volgens Duitse media genoeg van om in vluchtelingenkampen rond te hangen. Hij zou in opdracht van IS-leiders samen met de in Duitsland opgepakte Syriërs een aanslag in de drukke Heinrich Heine Allee in Düsseldorf moeten plegen. Twee daders zouden zich opblazen en twee zouden vervolgens het vuur openen. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft beklemtoond dat de verdachten nog niet concreet bezig waren de plannen te voeren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal