Arrestaties na bomaanslag Istanbul

© Reuters

De Turkse autoriteiten hebben dinsdag vier verdachten aangehouden na een bomaanslag in het centrum van Istanbul waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. Dat meldde het Turkse persbureau Anadolu. Nog eens 42 mensen raakten gewond. Het doelwit van de daders was vermoedelijk een passerend busje van de oproerpolitie.

ANP/RTR/DPA

Onder de doden zijn zeven politieagenten en vier burgers, zei gouverneur Vasip Sahin. Hij bezocht de plek des onheils dinsdagochtend. Drie gewonden zijn er slecht aan toe. Een van hen overleed later in een ziekenhuis.

Tijdens de ochtendspits ontplofte een met explosieven volgepakte auto vlak bij een bushalte in de buurt van de bekende Grote Bazaar in de wijk Vezneciler. De daders brachten de explosieven op afstand tot ontploffing, bericht nieuwszender CNN Türk. Hulpverleners rukten in groten getale uit.

President Recep Tayyip Erdogan bezocht de gewonden in het ziekenhuis. ,,Van terroristen kunnen aanslagen zoals vandaag in Istanbul de hele tijd worden verwacht'', zei hij tegen verslaggevers na zijn bezoek. De president zei dat de Turkse strijd tegen terroristen ,,tot het einde'' verder gaat en dat de aanslag ,,onvergeeflijk'' is.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Zowel Koerdische rebellen als extreemlinkse activisten en strijders van Islamitische Staat pleegden de afgelopen tijd aanslagen in Turkije. IS had aanslagen aangekondigd tijdens de maandag begonnen vastenmaand ramadan. Aanslagen op de politie zijn vaak het werk van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal