Steun voor meer inspraak studenten in onderwijs

Print
Steun voor meer inspraak studenten in onderwijs

Afbeelding: ANP

Studenten krijgen meer te zeggen over de gang van zaken op de universiteit. De Eerste Kamer steunt het voorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om studenten en docenten meer inspraak te geven in het wetenschappelijk, hoger- en middelbaar beroepsonderwijs, bleek dinsdag tijdens behandeling van de wet.

Aanleiding voor het wetsvoorstel was het studentenprotest vorig jaar in het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam. Actievoerende studenten eisten hervormingen en meer zeggenschap op de universiteit.

Vorige week bleek uit onderzoek van de Volkskrant echter dat steeds minder studenten komen opdagen bij verkiezingen op universiteiten. Nog geen drie op de tien studenten bracht dit collegejaar zijn stem uit.

Volgens de nieuwe wet mogen studenten en docenten straks meepraten én beslissen over de onderwijs- en examenregeling. En het bestuur van de onderwijsinstelling moet beter informatie verstrekken aan de medezeggenschapsraden. Ook krijgt het personeel een grotere rol bij de benoeming van bestuurders. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →