Steun voor meer inspraak studenten in onderwijs

© ANP

Studenten krijgen meer te zeggen over de gang van zaken op de universiteit. De Eerste Kamer steunt het voorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om studenten en docenten meer inspraak te geven in het wetenschappelijk, hoger- en middelbaar beroepsonderwijs, bleek dinsdag tijdens behandeling van de wet.

ANP

Aanleiding voor het wetsvoorstel was het studentenprotest vorig jaar in het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam. Actievoerende studenten eisten hervormingen en meer zeggenschap op de universiteit.

Vorige week bleek uit onderzoek van de Volkskrant echter dat steeds minder studenten komen opdagen bij verkiezingen op universiteiten. Nog geen drie op de tien studenten bracht dit collegejaar zijn stem uit.

Volgens de nieuwe wet mogen studenten en docenten straks meepraten én beslissen over de onderwijs- en examenregeling. En het bestuur van de onderwijsinstelling moet beter informatie verstrekken aan de medezeggenschapsraden. Ook krijgt het personeel een grotere rol bij de benoeming van bestuurders.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal