Clinton roept zichzelf uit tot winnaar

Print
Clinton roept zichzelf uit tot winnaar

Afbeelding: ANP

Hillary Clinton heeft dinsdag zichzelf uitgeroepen tot winnaar van de de Democratische voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap.

Dat deed ze nadat duidelijk werd dat ze de voorverkiezingen in de staat New Jersey had gewonnen. ,,Samen hebben we de nominatie veilig gesteld'', schreef ze in een e-mail aan haar achterban. ,,Voor het eerst zal een vrouw de kandidaat zijn van een grote partij om de president van de Verenigde Staten te worden'', aldus Clinton die het een mijlpaal noemt in de Amerikaanse geschiedenis. Tevens bedankte ze haar rivaal, Bernie Sanders, voor de campagne die hij heeft gevoerd.
Clinton heeft met meer dan 90 procent van de stemmen geteld, bijna 60 procent van de kiezers achter zich in New Jersey, meldt CNN. Ook in New Mexico is ze uitgeroepen tot winnaar. In de staat North Dakota wist Sanders de voorverkiezingen te winnen.
Naast New Jersey, North Dakota en New Mexico worden dinsdag in drie andere staten voorverkiezingen gehouden. Clinton werd een dag eerder al door verschillende media uitgeroepen tot winnaar van de Democratische voorverkiezingen. Door de stemmen van de supergedelegeerden mee te tellen heeft de voormalig first lady meer dan de benodigde 2383 gedelegeerden achter zich voor de presidentsnominatie.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →