Brandstichters Düsseldorf 'wilden verandering'

Print
Brandstichters Düsseldorf 'wilden verandering'

Afbeelding: ANP

De grote brand in een opvangcentrum voor asielzoekers in Düsseldorf was nodig om eindelijk iets te veranderen. Dat heeft een van de twee hoofdverdachten van het stichten van de brand, die in het centrum verbleven, verklaard tegenover medebewoners en journalisten.

 

De 26-jarige man van Noord-Afrikaanse origine geldt als de leider van een achtkoppige groep ontevreden asielzoekers die in het centrum was ondergebracht en er al eerder herrie schopte. De andere hoofdverdachte is op heterdaad betrapt toen hij in de hal een brandbare vloeistof over een matras uitgoot, lieten politie en justitie woensdag weten.

De aanleiding voor hun daad zou hun onvrede over het in hun ogen karige middagmaal zijn geweest. De verdachten namen kennelijk niet de ramadan in acht. Sinds het begin van de islamitische vastenmaand was het in het centrum nog onrustiger dan voorheen, stellen medewerkers van het Rode Kruis. De spanningen tussen moslims en christenen, die samen in de hal bivakkeren, zouden nog zijn toegenomen omdat beide groepen zich door de aangepaste etenstijden benadeeld voelen. Ontevreden bewoners keerden zich ook tegen hulpverleners.

In het centrum, waar een kleine driehonderd mannen verblijven, is al vaker geprobeerd brand te stichten. Nog ettelijke malen vaker is met brandstichting gedreigd.

De acht opgepakte bewoners hadden volgens de politie allen zich een valse identiteit aangemeten. Ze beweerden dat ze uit Syrië of Irak waren gevlucht.

Door de brand kregen 28 vluchtelingen ademhalingsproblemen. Zij moesten zich laten behandelen.