Limburgse overheid dieselt voort

© Fotolia

© MGL

thumbnail:
thumbnail:

Het mag opvallend genoemd worden. Drie Limburgse gemeenten die voorop lopen met het gebruik van schone brandstoffen in hun wagenpark, zetten hun belangrijkste bestuurder - de burgemeester - op de achterbank van een luxe diesel met chauffeur.

Paul Bots

Meer vergaderen via videoconferencing, elektrische poolauto’s aanschaffen en zuiniger bedrijfswagens kopen. Het Waterschapsbedrijf Limburg heeft een duidelijk doel: binnen vijf jaar moet er minimaal 20 procent op CO2 bespaard worden. Alleen al door het beleid op papier te zetten, sleepte het bedrijf begin dit jaar de Lean and Green Award binnen.

Er valt nog wel wat te vergroenen aan het wagenpark van het waterschapsbedrijf. Zestien personenauto’s, waarvan twee dieseltjes en de rest benzinewagens. Maar liefst vijfendertig bestelbusjes waarvan er welgeteld twee op biogas rijden. Volgend jaar komen er meer hybride auto’s die zowel op elektriciteit als op benzine rijden, zo wordt verzekerd. Verder komen er twee elektrische poolauto’s voor zakelijke ritten van medewerkers. „Na de vervanging van de personenauto’s in 2017 rijdt ongeveer 10 procent van onze auto’s op alternatieve brandstof, meldt het waterbedrijf. Goede voornemens, dus.

Soortgelijke plannen liggen bij veel Limburgse overheden op de plank. Maar lang niet overal. Deze krant vroeg alle gemeenten, waterschappen en de provincie een overzicht van het wagenpark en een samenvatting van het beleid. Maar liefst negen overheden - acht gemeenten en het Waterschap Peel en Maasvallei - gaven volmondig toe dat dat beleid er simpelweg niet is...

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Kijk op de kaart hieronder voor gegevens over het wagenpark in de verschillende Limburgse gemeenten.

Klik hier voor een volledig overzicht van de gemeenten, provincie en waterschappen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal