Meer jonge gezinnen trekken weg uit de stad

Veel jonge gezinnen hebben de afgelopen twee jaar de grote stad verruild voor een woning in een kleinere gemeente in de omgeving. In de grote steden worden wel relatief meer baby's geboren dan gemiddeld in Nederland.

ANP

Dat heeft te maken met het grote aantal twintigers en dertigers in steden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.In 2014 en vorig jaar verlieten meer gezinnen met één of meer kinderen onder de vier jaar de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dan in de vijf voorgaande jaren. Vooral de hoofdstad ziet veel jonge gezinnen vertrekken. Dat percentage nam toe van 6 in 2012 tot vorig jaar 10 procent. Ze hebben vaak een hoog inkomen, aldus het CBS. Naarmate het inkomen van zo'n jong gezin lager is, is de kans kleiner dat ze de grote stad verlaten. Sinds 2013 trekken ook meer gezinnen waarin het oudste kind de basisschoolleeftijd heeft bereikt weg uit de grote steden. Maar dat zijn er veel minder dan het aantal gezinnen met heel jonge kinderen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal