'Italië komt gewoon tekort'

Graziano Pelle is één van de smaakmakers aan Italiaanse zijde. © ANP

Tijdens het Europees Kampioenschap in Frankrijk laten Erik Meijer, Boudewijn Zenden en Sef Vergoossen in deze krant hun licht schijnen over de gebeurtenissen op en rond de Franse velden. Aan de vooravond van het toernooi kijkt het drietal alvast vooruit. Wie wordt kampioen? Welke landen gaan tegen vallen? Het woord is aan onze ‘connaisseurs’

De Limburger

Erik Meijer: 46 jaar, oud-speler van onder andere Fortuna Sittard, MVV, PSV, Liverpool en Bayer Leverkusen.

Antoine Griezmann is de man in vorm

DE KAMPIOEN Het thuisland Frankrijk is voor mij favoriet. Een goed voetballende ploeg, met het thuisvoordeel. Dat zorgt voor extra steun en spanning en spanning, wat de doorslag kan geven. Het laatste grote toernooi in Frankrijk, het WK in 1998, wonnen ze ook.

DE OUTSIDER Engeland heeft zich erg makkelijk gekwalificeerd en het draait sinds jaren niet meer alleen om Wayne Rooney en Steven Gerrard. Het is een ploeg met jonge, frisse spelers zoals Harry Kane en Marcus Rashford.

DE TEGENVALLER Italië is een groot voetballand, maar komt de laatste jaren gewoon tekort. Twee jaar geleden op het WK lieten ze het liggen. Landen als Polen, België en Zweden hebben de achterstand op Italië voor een groot deel ingelopen, ze zitten er erg kort op.

DE TOPSCORER Atlético-spits Antoine Griezmann heeft weliswaar een teleurstelling te verwerken na het verlies van de Champions League, maar hij is erg goed in vorm. Hij start denk ik in de spits bij Frankrijk, omdat Benzema thuis blijft. De ploeg speelt met veel beweging en dat ligt hem.

DE KLEINE LANDEN Als Nederland weten we hoe lastig het kan zijn om tegen deze landen te spelen. En ook zij hebben spelers die in grote buitenlandse competities spelen. Bovendien hebben ze niets te verliezen. De wedstrijden van grote landen tegen Albanië of IJsland kunnen voor een extra dynamiek zorgen op het toernooi.

WE GAAN GENIETEN VAN Heel veel landen spelen tactisch en technisch goed verzorgd voetbal. Misschien niet allemaal even aantrekkelijk voor een gewone fan, voor een analist is dat mooi om te zien.

Boudewijn Zenden: 39 jaar, oud-speler van onder andere PSV, Barcelona en Liverpool en 54-voudig international.

De aanwezigheid van Noord-Ierland en Albanië geeft sterke landen meer zekerheid om door te komen naar de volgende ronde

DE KAMPIOEN Gevoelsmatig ga ik voor Frankrijk, hoewel Duitsland en Spanje natuurlijk ook goede kans maken. Het thuisvoordeel kan beslissend zijn. Al hebben we bij het WK twee jaar geleden gezien dat dit geen garanties geeft. Duitsland versloeg thuisland Brazilië toen met 7-1.

DE OUTSIDER Kan ik België nog wel als outsider bestempelen? Ze hebben zo veel kwaliteit. Tel daarbij op dat ze ervaring hebben opgedaan op het WK twee jaar geleden. Hazard heeft geen goed seizoen bij Chelsea gehad en niet alles gespeeld. Maar hij is dus wel fit.

DE TEGENVALLER Italië kan tegenvallend spelen maar toch kampioen worden. Dus dat zeggen we maar niet. Ik hoop het niet, maar ben bang dat Engeland weer tegenvalt. Achteraf klagen ze dan meestal dat dit komt door de zware competitie, maar ook veel spelers van andere landen spelen in de Premier League.

DE TOPSCORER Lewandowski gaat niet ver komen met Polen. En je hebt wedstrijden nodig om veel te scoren. Daarom denk ik dat een Fransman met deze eer zal strijken. Karim Benzema blijft thuis, dus ik ga dan maar voor Olivier Giroud. Hij heeft bij Arsenal ook goede periodes gehad.

DE KLEINE LANDEN Die kleine landen geven de grotere teams de kans om in het toernooi te groeien. Je kan een keer een wedstrijd minder spelen. Dat was vroeger op een EK niet mogelijk. De aanwezigheid van Noord-Ierland en Albanië geeft sterke landen meer zekerheid om door te komen naar de volgende ronde.

WE GAAN GENIETEN VAN Veel doelpunten en verrassende momenten. Daar willen we er zo veel mogelijk van zien. Wedstrijden die in 4-3 eindigen, een veldspeler die noodgedwongen als doelman moet optreden. Dat soort dingen. Een doelpunt zoals Van Basten maakte in 1988, Karel Poborsky van Tsjechië die in 1996 het toernooi kleur gaf. Daarvoor kijk je naar voetbal.

Sef Vergoossen: 69 jaar, oud-trainer van onder meer VVV, Roda JC, MVV , PSV en Racing Genk.

Ik ga naar Lille om naar Oekraïne-Duitsland te kijken

DE KAMPIOEN Spanje, Duitsland en Frankrijk maken de meeste kans op de titel. Maar ik zie Frankrijk er uiteindelijk met de winst vandoor gaan. Ze spelen thuis, en hebben erg goede spelers. Hun manier van spelen spreekt ook aan.

DE OUTSIDER Eigenlijk onmogelijk om daar een naam voor te noemen. Maar België heeft veel kwaliteit in de ploeg. Nadeel is wel dat het op dit moment nog steeds niet helemaal doorzichtig is op welke manier ze gaan spelen en met welke spelers.

DE TEGENVALLER Engeland wordt elk toernooi als kanshebber gezien. Iedereen verwacht er veel van, maar telkens gaat het mis. Dat verwacht ik dit jaar ook, maar dat is vooral op gevoel gebaseerd.

DE TOPSCORER Dat zal een speler van Duitsland of Frankrijk worden. Dan ga ik voor Thomas Müller. Hij heeft afgelopen seizoen ook moeilijke momenten gehad. Maar hij staat zo ongelooflijk vaak op de juiste plek.

DE KLEINE LANDEN Niet iedereen is blij met de uitbreiding van het toernooi naar 24 landen. Ik denk dat het wel spektakel kan opleveren. In een ieder geval zal dat voor grotere uitslagen als 5-0 kunnen zorgen. Het hoeft helemaal niet verkeerd uit te pakken.

WE GAAN GENIETEN VAN Mooi voetbal, mooie goals en vooral de geweldige sfeer die een EK oproept. Zelf ga ik naar Lille, om naar Oekraïne-Duitsland te kijken. De wedstrijd begint om half negen, maar ik wil al vanaf ‘s ochtends sfeer gaan proeven in de stad.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal