‘Na-apers zijn uitzondering’

© De Limburger

Veolia doet aangifte tegen twee vloggers omdat ze meereisden op het dak van een trein. Hoe ver kun je gaan in filmpjes die door een groot tienerpubliek worden bekeken?

Daan de Hulster

Het gekste wat hij zelf ooit deed in een filmpje? Met een boxershort over zijn gewone broek door de stad lopen, vertelt vlogger Colin Wijnholds (22) uit Sittard. „Niet echt levensbedreigend.” Wijnholds’ kanaal op Youtube heeft 161.000 volgers. Zoals vloggers Willem Vink en Jim van Vonderen op het dak van een trein springen en meereizen tussen Nijmegen Heyendaal en Mook Molenhoek zou hij zelf niet doen. „Een jonger publiek ziet vaak niet het verschil tussen nep en echt. Bovendien kan het verkeerd aflopen en kun je daar dan medeplichtig aan zijn.” Wijnholds sloot het filmpje op zijn scherm zelf al af voordat Vink aan het einde vertelt dat kijkers zijn gedrag niet moeten kopiëren. „Dat is te laat, omdat veel mensen wegklikken als de actie voorbij is.”

De populaire vlogger Dylan Haegens (770.000 Youtube-volgers) uit Venray laat zijn licht liever niet schijnen over de actie van zijn oud-stagiair Vink en de voorbeeldfunctie die Youtube-sterren hebben, vanwege zijn vriendschap met de vlogger uit Sambeek. Haegens scoort hoge kijkcijfers met filmpjes als ‘10 manieren om uit de klas gestuurd te worden’ en ‘de 10 raarste verslavingen’...

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal