Crash straaljager toch door botsing

© AD

© NU.NL

thumbnail:
thumbnail:

De crash van het Zwitserse stuntvliegtuig dat donderdag neerstortte bij het Friese plaatsje Bitgum was het gevolg van een lichte botsing in de lucht met een ander toestel. Dat heeft de Zwitserse luchtmacht bekendgemaakt. De Friese brandweer zei eerder nog dat er geen botsing had plaatsgevonden.

ANP

De vliegtuigen waren aan het oefenen voor de Luchtmachtdagen, die vrijdag en zaterdag plaatsvinden op Vliegbasis Leeuwarden. Tijdens een manoeuvre schampten de straaljagers van de Patrouille Suisse elkaar, zei Aldo Schellenberg van de Zwitserse luchtmacht op een persconferentie in Bern. De piloot van de gecrashte F5-E-straaljager wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Het andere toestel slaagde erin te landen.

Over de oorzaak kon de luchtmachtchef nog weinig zeggen, maar het lijkt er niet op dat het om een algemeen probleem met de F5-E-vloot gaat. Hij ziet dan ook geen reden om de andere vliegtuigen van hetzelfde type aan de grond te houden. Zwitserland stuurt experts naar Nederland om de crash te onderzoeken.

De Zwitsers hebben wel besloten niet mee te doen aan de Luchtmachtdagen. Op het programma staan ook demonstraties van stuntteams uit een aantal andere landen. Voor zover bekend doen die wel gewoon mee.

De Koninklijke Marechaussee en de luchtvaartpolitie beginnen in opdracht van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar de vliegtuigcrash. Dat meldt de Marechaussee.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal