'Moet nog leren me in te houden'

Triomf en tragedie gaan in de Formule 1 nauw samen. Na de glorietocht van Max Verstappen in Spanje, volgde de calvariegang in Monaco. Plots vertoonde de eerst zo onaantastbaar ogende coureur gebreken. Is er reden voor bezorgdheid?
Print

Diep in de kraag van zijn gewatteerde jas gedoken, slalomt Max Verstappen door het rennerskwartier. De noordelijke wind zorgt voor een ijzige gevoelstemperatuur in Montreal. De glamour van de Formule 1 is (nog) ver te zoeken aan de oever van de voormalige olympische roeibaan, waar de paddock meer weg heeft van een veredeld overslagterrein. Groter kan het contrast niet zijn met het vorige optreden, rond de blitse en blinkende haven van Monaco.

Precies daar beleefde Verstappen twee weken geleden zijn slechtste optreden in de Formule 1. Veertien dagen na de triomfale overwinning in Barcelona, volgde een vroegtijdige aftocht in Monte Carlo. Twee keer wereldnieuws. Van hemelprijzende loftuitingen tot her en der bijtende kritiek. Het laat de 18-jarige Limburger ogenschijnlijk onberoerd. Monaco is een gepasseerd station, zoals Barcelona dat al veel eerder was. Althans, in de belevingswereld van Max Verstappen. „Je kunt de film niet terugdraaien. Wat gebeurd is, is gebeurd. Maar je moet er wel van leren.”

Al zegt hij weinig te kunnen met de kritiek van Jacques Villeneuve. „Omdat het Max Verstappen is beginnen mensen excuses te zoeken”, zegt de oud-kampioen en criticaster van het eerste uur. „Hij wordt beschermd. Max is geliefd binnen Red Bull, bij fans en bij iedereen. Hij wordt minder kritisch benaderd dan andere coureurs. Als hij van zijn fouten leert, dan zal hij ooit de titel kunnen veroveren. Maar als hij over de limiet moet gaan om snel te zijn, betekent dit dat hij eigenlijk niet snel genoeg is.” 

Verstappen hield het na Monaco bij een korte evaluatie. Eentje met zijn team, zijn vader en vooral ook met zichzelf. Christian Horner, de teambaas van Red Bull Racing, is verrast door de schuldbewustheid van zijn protegé. „Max weet precies wat hij fout gedaan heeft. Hij heeft er ongetwijfeld veel van geleerd, maar belangrijker is dat hij er in de toekomst veel profijt van zal hebben.” De terugblik met vader Jos, die hem in al die jaren van gezamenlijk afzien heeft klaargestoomd voor het grote werk, liet even op zich wachten. Verstappen senior achtte het in Monaco niet verstandig meteen zijn mening te uiten, verliet voortijdig het circuit en wachtte met een terugblik tot het meeste stof was gaan liggen. „Max weet hoe ik er tegenaan kijk en zal daar ongetwijfeld zijn voordeel mee doen.” 

Jos Verstappen wil niet in details treden. Die tijd is, als het aan hem ligt, voorbij. Steeds meer houdt hij zich schuil op de achtergrond; houdt alles wel nauwlettend in de gaten, maar bewaart de conclusies voor een gesprek onder vier ogen met zijn zoon. „Max kan dat prima verwoorden. Dat hoef ik niet meer te doen.” 

En inderdaad, de Red Bull-coureur wil graag in detail treden als het gaat om het leerproces van een race als Monaco. „Ik ben soms iets te gretig. Ik moet beter doseren en beseffen dat ik niet altijd op de limiet kan rijden. Verder moet ik sterker worden in het opbouwen van een race en de omstandigheden beter inschatten. Maar dat zijn zaken die met ervaring te maken hebben. Ik ben extreem gemotiveerd en het zit niet in me om me in te houden. Daar moet ik aan werken.”

Verstappen heeft zich altijd een snelle leerling getoond. Fouten maakt hij zelden een tweede keer en zijn extreme leergierigheid voorkomt doorgaans dat hij voor onaangename verrassingen komt te staan. „Ik heb Max zien karten omdat hij met mijn neefje racete (Lucas Auer, red.). Later heb ik hem in de Formule 3 intensief gevolgd”, zegt Gerhard Berger, tienvoudig Grand Prix-winnaar. „Ik weet nog dat mijn zus aan me vroeg waarom ik het steeds over Max Verstappen had. ‘Omdat hij fenomenaal is’, zei ik tegen haar.” Een gedachte die wordt onderschreven door David Coulthard, oud-Formule 1-coureur, analist bij de Britse tv. „Iedereen vergeet wel eens dat Max pas 18 jaar is. Stel je voor dat hij nu al geen fouten meer zou maken. Je moet hem vooral beoordelen op wat hij al heeft laten zien en dan kun je maar één conclusie trekken: dit is de kampioen van de toekomst.”