Fiat trekt 'seksistische' handboekjes terug

Print
Fiat trekt 'seksistische' handboekjes terug

Afbeelding: anp

Fiat trekt in Argentinië een handboek voor een van de autotypes terug, na scherpe kritiek van vrouwengroepen dat daarin seksistische teksten zouden staan. Zo worden vrouwen consequent neergezet als co-piloot, omdat de man de bestuurder zou moeten zijn en ,,de plek van het alfamannetje'' moet innemen.

,,Als de rok van een vrouw te kort is, raden we aan dat ze achterin gaat zitten zodat we onze concentratie niet verliezen. Als haar rok niet zo kort is maar je hand nogal eens gaat dwalen, kan ze ook beter achterin zitten'', adviseert het boekje. Vrouwen die 'co-piloot' willen worden, moeten ,,tenminste mooie benen hebben'', citeert de Britse krant The Guardian.

Vrouwengroeperingen reageerden gebeten op het boekje, vlak nadat ze massaal de straat op waren gegaan om te protesteren tegen geweld tegen vrouwen. De Argentijnse tak van Fiat stelde op Twitter dat de autofabrikant betreurt dat het handboek dat effect had en dat het niet respectloos bedoeld was. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →