FC Twente vreest voor voortbestaan

Print
FC Twente vreest voor voortbestaan

Afbeelding: anp

FC Twente gaat de komende dagen bekijken of de club wel kan overleven in de eerste divisie. ,,Want de inkomsten daar lopen drastisch terug'', vertelde interim-directeur Onno Jacobs van de club uit Enschede.

,,En de kosten kunnen we niet allemaal meteen terugschroeven. Dan heb je het over een fors tekort, een gapend gat. Ik weet niet of we dat met de huidige schuldenlast nog kunnen financieren. Ik weet echt niet of dat haalbaar is.''

Jacobs vreest voor het voortbestaan van FC Twente als profclub, nu de voorzieningenrechter heeft bepaald dat de KNVB de vereniging mag laten degraderen naar de eerste divisie. De club zit diep in de schulden en heeft ook een lening op het eigen stadion. Onduidelijk is of de gemeente Enschede nog steeds garant wil staan voor een bedrag van 32 miljoen euro als de club niet meer op het hoogste niveau mag uitkomen. Het bedrijfsleven wilde de noodlijdende vereniging voor 12 miljoen euro steunen in de eredivisie. 

De KNVB mocht de eredivisielicentie van FC Twente intrekken, zo heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vrijdag bepaald. FC Twente had het kort geding zelf aangespannen, maar heeft dit dus verloren. Mocht FC Twente daadwerkelijk naar de eerste divisie degraderen, dan mag De Graafschap volgend seizoen toch weer op het hoogste niveau uitkomen.

FC Twente heeft nu eerst alle hoop gevestigd op de beroepscommissie van de licentiecommissie die mogelijk komende week al uitspraak doet. ,,We hebben afgelopen maandag veel vragen van ze beantwoord op het bondsbureau'', zei Jacobs. ,,Ik geloof zeker nog dat we zo ons gelijk kunnen halen.'' De interim-directeur werd bijgevallen door Dolf Segaar, de advocaat van FC Twente. ,,De beroepscommissie gaat dieper in op alle zaken dan de rechter. Ik schat onze kansen op 50 procent.''

Als de beroepscommissie niet met FC Twente meegaat, dan kan de club nog beroep aantekenen tegen de uitspraak die de voorzieningenrechter vrijdag deed. ,,Dan gaan we ons intensief beraden op juridische vervolgstappen'', vertelde Jacobs die niet op zijn geweten wil hebben dat het nieuwe seizoen van de eredivisie later begint. ,,Dit is een mokerslag, we zagen dit niet aankomen'', vervolgde hij. ,,We hebben schoon schip gemaakt. Maar tijdens 'operatie schoon schip' zijn er nog meer zaken boven water gekomen. Het verleden wordt ons zwaar aangerekend'', doelde hij op de oude beleidsmakers van de kampioen van 2010.