Piloten crash Friesland verhoord

Print
Piloten crash Friesland verhoord

Afbeelding: ANP

De twee piloten die donderdag betrokken waren bij een botsing waardoor een Zwitsers straaljager neerstortte bij het Friese plaatsje Bitgum, zijn vrijdag verhoord door militaire onderzoeksrechters uit Zwitserland. De twee werden vrijdagavond overgebracht naar hun eigen land.

 

Volgens het Zwitserse persbureau SDA kwam vrijdagmiddag een dertienkoppig onderzoeksteam in Friesland aan. Dit team bestaat onder andere uit twee onderzoeksrechters en twee teamleden die zich ontfermen over de bij het ongeval betrokken piloten. De piloot van de gecrashte straaljager, die zich met zijn schietstoel wist te redden, maakt het naar omstandigheden goed. Hij liep een breuk in een voet op en heeft lichte snijwonden en kneuzingen.

Het ongeval tussen twee straaljagers van het stuntteam Patrouille Suisse gebeurde tijdens een oefening voor de Luchtmachtdagen, die vrijdag en zaterdag plaatsvinden op Vliegbasis Leeuwarden. Tijdens een manoeuvre schampten de toestellen elkaar. De piloot van de gecrashte F5-E-straaljager wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Hij belandde in een kas. De andere F5-E liep schade op aan de staart, maar de piloot slaagde erin zijn straaljager te landen.

In Nederland begonnen ook de marechaussee en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) aan een onderzoek naar de crash. Het was het eerste zware ongeval in het 52-jarig bestaan van het stuntteam van de Zwitserse luchtmacht.

Defensie in Zwitserland besluit op korte termijn of de overige geplande shows van het stuntteam nog doorgaan. Het volgende optreden staat gepland tussen 16 en 19 juni in het Zwitserse Meiringen. Verscheidene media in Zwitserland vroegen zich vrijdag af of er überhaupt nog wel een toekomst is weggelegd voor de stunteenheid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →