Louisville bewijst Muhammad Ali laatste eer

Print
Louisville bewijst Muhammad Ali laatste eer

Afbeelding: ANP

Duizenden inwoners van Louisville hebben hun beroemdste stadgenoot vrijdag de laatste eer bewezen. De kist met daarin het lichaam van de vorige week overleden bokslegende Muhammad Ali werd in een rouwstoet door de Amerikaanse stad gereden. De route van ruim 30 kilometer leidde langs belangrijke plekken uit het leven van Ali, zoals zijn ouderlijk huis, de buurt waarin hij opgroeide en de straat die naar hem is vernoemd, de Muhammad Ali Boulevard.

 

Acteur Will Smith en de voormalige bokskampioenen Lennox Lewis en Mike Tyson behoorden tot het selecte groepje mensen dat de kist met daarin het stoffelijk overschot van 'The Greatest' in de lijkauto tilde. Daarna begon de stoet van bijna twintig auto's aan een lange tocht door Louisville. Langs de kant stonden naar schatting 100.000 mensen, die de naam van Ali scandeerden en bloemen op de auto gooiden.

De processie eindigde op het kerkhof van Louisville, waar Ali in besloten kring werd begraven. De markante bokser overleed vorige week vrijdag op 74-jarige leeftijd, na een lange strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Na de begrafenis gingen de familieleden en vrienden van de voormalig olympisch- en wereldkampioen naar een sporthal waar een openbare herdenkingsdienst werd gehouden. Tot de ongeveer 20.000 aanwezigen behoren onder anderen oud-president Bill Clinton en komiek Billy Crystal.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou ook bij de dienst zijn, maar hij kapte zijn bezoek aan Louisville eerder af. Erdogan, die donderdag wel in de Freedom Hall zat waar een islamitische rouwdienst voor Ali werd gehouden, zou volgens onbevestigde berichten beledigd zijn omdat niet aan al zijn wensen was voldaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →