Het piept en kraakt in het basisonderwijs

Print
Het piept en kraakt in het basisonderwijs

Volgens Bert Nelissen vormt de vergrijzing van het docentenkorps het grootste hoofdpijndossier van dit moment Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Veel te grote klassen, te traditioneel onderwijs en overbelasting van vooral oudere leraren ondermijnen de kwaliteit. Bert Nelissen, bestuursvoorzitter van de Zuid-Limburgse scholenkoepel Innovo, vreest zelfs voor een systeemcrash als het roer niet tijdig wordt omgegooid. Bestuurlijke versnippering staat noodzakelijke veranderingen in de weg.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg, staat op het tegeltje. Bert Nelissen (61), bestuursvoorzitter van scholenkoepel Innovo, grijpt letterlijk naar deze tegeltjeswijsheid aan de wand van zijn kantoor om zijn gemoed te luchten. Ja, hij maakt zich zorgen over de toekomst van zijn Innovo - 10.000 leerlingen, 1200 leraren, 52 scholen in Zuid-Limburg. Het risico dat de zaak vastloopt, is heel reëel, heeft hij tegen zijn raad van toezicht gezegd. Hij weet niet zeker of hij genoeg knoppen heeft om aan te draaien. Is afhankelijk van de medewerking van gemeenten, ouders en andere betrokken partijen. Maar wat hij wel zeker weet, is dat Innovo en het basisonderwijs gevaar lopen, als er niet meer geld voor het primair onderwijs komt en het systeem niet grondig vernieuwd wordt. 

We spreken Nelissen naar aanleiding van een artikel in De Limburger over de bestuurlijke drukte in Zuid- Limburg en het onvermogen van lokale politici om over de grenzen van de gemeente heen te kijken. Nelissen is het hartgrondig met de conclusie in dat artikel eens dat die bestuurlijke versnippering Zuid-Limburg geen goed doet. Ieder voor zich en god voor ons allen, heeft een streek nog nooit verder gebracht, is zijn overtuiging. 

En nee, dat betekent niet dat hij een schaalvergrotingsadept pur sang is. Kleine zaken moeten dichtbij de burger georganiseerd worden. 

Maar grotere thema’s, zoals wonen, zorg, onderwijs en economie, dat zijn volgens hem bij uitstek zaken die je op regionale schaal moet oppakken. 

Het zal niet verbazen dat Nelissen om die reden een fervent voorstander is van een fusie tussen veel kleinere gemeenten. Maar tegelijk gaat deze oplossing hem nog niet ver genoeg. Hij opteert voor één gemeente Parkstad Limburg met bijna een kwart miljoen inwoners of nog beter één gemeente Zuid-Limburg. 

Ik zie liever dat medewerkers vergiffenis vragen voor fouten dan dat ze me van tevoren toestemming vragen, mits ze me maar niet in verlegenheid brengen. 

Volgt een uiteenzetting over waarom die in zijn ogen zo noodzakelijke schaalsprong in Zuid-Limburg maar niet gemaakt wordt. De rol van gemeenteraden daarin. Die hun eigenbelang vooropstellen. Door de kiezer ook afgerekend worden op hun inzet voor dorp en wijk. En dus niet verder kijken dan hun gemeenteneus lang is. Innovo heeft daar last van. Want goed gespreid en goed toegankelijk onderwijs vraagt om een bredere blik tot over de gemeentegrens heen. 

Docenten moeten loskomen van hun traditionele rol, waarbij ze alleen voor de klas staan en alles zelf moeten doen


Neem de situatie in het basisonderwijs in Zuid-Limburg. De regio telt nu nog circa 200 basisscholen. 
Gezien de bevolkingskrimp staat vast dat 10 procent hiervan op termijn moet verdwijnen.....
 

 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen