Kiezers vooral bezorgd om gezondheidszorg

Print
Kiezers vooral bezorgd om gezondheidszorg

Afbeelding: Fotolia

Nederlandse kiezers zijn vooral bezorgd over de staat van de gezondheidszorg in ons land. Ook integratie staat bij veel mensen - ongeacht politieke voorkeur - hoog in het zorgenlijstje, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Ondervraagden mochten maximaal drie punten van zorg noemen. 43 procent kwam met de gezondheidszorg, gevolgd door het onderwerp integratie dat door 37 procent werd genoemd. Bejaarden- en gehandicaptenzorg, criminaliteit en de kloof tussen arm en rijk volgden met respectievelijk 27, 25 en 25 procent.

Minder zorgen om onderwijs
Milieu (11 procent), werkloosheid (11) en onderwijs (12) scoren betrekkelijk laag. Vooral die laatste categorie is ten opzichte van tien jaar geleden gedaald; in 2006 vond 20 procent onderwijs nog een zorgenkindje.

Wel zorgen om gezondheidszorg
De gezondheidszorg is het belangrijkste punt van zorg bij CDA-, SP- en 50PLUS-kiezers, terwijl zij bij aanhangers van de PVV en PvdA op een tweede plaats komt. Onder VVD'ers en D66-kiezers staat het onderwerp op plaats drie. Integratie is zorg nummer één onder PVV- en VVD-stemmers, komt bij D66 op twee, bij CDA op drie en bij PvdA en GroenLinks staat integratie op nummer vier.

PVV
Verschuivingen in zetelaantallen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, waren er niet. De PVV blijft met 37 virtuele zetels veruit de grootste, gevolgd door de VVD met 24, het CDA met 17, GroenLinks 16 en SP 15 zetels. De PvdA blijft onder de drempel van 10 zetels bungelen met virtueel 8. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →