UEFA klaagt Rusland aan voor rellen Marseille

Print
UEFA klaagt Rusland aan voor rellen Marseille

Afbeelding: ANP

De tuchtcommissie van de Europese voetbalfederatie UEFA heeft zondag de Russische bond officieel aangeklaagd.


Onderzoek naar de rellen tijdens de EK-wedstrijd tussen Rusland en Engeland in Marseille leidde tot drie aanklachten tegen de Russen, de Engelsen lijken voorlopig niet te hoeven vrezen voor een straf.

Vuurwerk
Russische fans misdroegen zich zaterdag in het Stade Velódrome van Marseille, de Franse stad die drie dagen werd geteisterd door voetbalrellen. In het stadion werd zaterdag vanuit het Russische vak vuurwerk afgeschoten richting de Engelse fans. Aan het einde van de wedstrijd bestormden Russen het Engelse vak, wat tot paniek en vechtpartijen leidde. De UEFA heeft Rusland ook aangeklaagd vanwege racistisch gedrag.

Zware boete dreigt
De tuchtcommissie behandelt de zaak dinsdag. Een zware boete dreigt voor Rusland. ,,We hebben ons niet netjes gedragen'', erkende de Russische sportminister Vitali Moetko, die zei geen rekening te houden met puntenaftrek. Moetko, tevens voorzitter van de nationale voetbalbond, wil de daders opsporen. ,,We zullen ze dan zelf ook bestraffen.'' Hij zette tevens zijn vraagtekens bij de veiligheidsmaatregelen in het stadion. ,,Men moet zulke wedstrijden goed organiseren en zorgen dat de fans gescheiden blijven.''
Een andere hoge voetbalfunctionaris uit Rusland leverde ook kritiek op de Franse overheid. ,,Vandaag konden fans vuurwerk meenemen het stadion in, morgen wellicht een bom.''

UEFA
In de dagen voorafgaand aan de EK-wedstrijd kwam het tot heftige rellen in de stad Marseille, waarbij met name Engelse hooligans los gingen. De UEFA pakt voetbalgeweld buiten de stadions echter zelden aan.