Schutter werkte als beveiliger en had wapen

De 29-jarige Omar Mateen, die zondag in Orlando vijftig mensen doodschoot, werkte bij beveiligingsbedrijf G4S en droeg voor zijn werk een wapen.
Print

Volgens een woordvoerder was hij een gewapende beveiliger, die sinds september 2007 voor het bedrijf werkzaam was. Het bedrijf probeert te achterhalen of de wapens die bij de aanval gebruikt zijn, van G4S afkomstig zijn. ,,Veel daarvan is afhankelijk van wat de politie openbaar maakt'', liet de woordvoerder weten.

In een verklaring meldt de directeur van de Noord-Amerikaanse afdeling van G4S, John Kenning, dat ze meewerken met het onderzoek van de FBI, die al twee keer eerder onderzoek naar Mateen verrichtte. Kenning zegt ,,geschokt'' en ,,verdrietig'' te zijn over de gebeurtenissen in Orlando.

Uit staatsdossiers blijkt dat Mateen de juiste papieren bezat om te werken als beveiligingsbeambte in Florida. Zijn ex-vrouw, die na een kort huwelijk van hem scheidde, zei dat Mateen politieagent wilde worden. De FBI had Mateen als een van de vele honderden aanhangers van de terroristische militie Islamitische Staat (IS) op de radar. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →