'Hij haatte alles en iedereen'

Vrouwen. Zwarte mensen. Mensen die andere religies aanhangen. Omar Mateen, de man die zondag tientallen mensen vermoordde in een homoclub in de Amerikaanse stad Orlando, was constant boos en had een hekel aan allerlei bevolkingsgroepen. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen van onder meer zijn ex-vrouw en oud-collega's.
Print

Sitora Yusufiy trouwde in 2009 met met Mateen, maar hun huwelijk was geen lang leven beschoren. Om het minste of geringste werd hij boos en zijn vrouw was dan degene die het moest ontgelden. ,,Hij had vaak ruzie met zijn ouders, maar aangezien ik de enige in zijn leven was, was het geweld vaak tegen mij gericht'', zei Yusufiy. Mateen gebruikte in het verleden ook steroïden, vertelde Yusufiy, die hem verder omschrijft als ,,emotioneel instabiel, geestesziek en bipolair''. Na vier maanden werd Yusufiy door bezorgde familieleden gered; in 2011 scheidde ze officieel van Mateen.

Mateen werkte bij beveiligingsbedrijf G4S. Een oud-collega herinnert zich hem als een racist met een kort lontje. ,,Hij was eng, op een zorgelijke manier'', zei Daniel Gilroy tegen nieuwszender NBC. ,,En het was niet af en toe. Het was constant. Hij had zijn woede niet onder controle. Het waren altijd vrouwen, ras of religie die hem deden ontploffen. Hij mocht zwarte mensen absoluut niet. Dat kwam een of twee keer ter sprake, maar het waren vooral vrouwen. Hij mocht vrouwen absoluut niet. Hij was wel seksueel aangetrokken tot vrouwen, maar hij respecteerde ze niet.'' De situatie op het werk was voor Gilroy zo ,,giftig'' dat hij zich uiteindelijk liet overplaatsen naar een andere afdeling.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →