Rutte: totaal, totaal, totaal tegen referenda

© ANP

Premier Mark Rutte is ,,totaal tegen referenda'' en al helemaal als die gaan over afspraken tussen meerdere landen. Dat zei de premier maandag tegen een Ridderzaal met parlementariërs van de EU-lidstaten over het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

ANP

Rutte sprak over het Nederlandse EU-voorzitterschap dat op zijn einde loopt en beantwoordde vragen. De premier noemde de uitslag van het referendum ,,desastreus'' en zei dat hij ,,totaal, totaal, totaal tegen referenda over multilaterale overeenkomsten'' is.

Volgens Rutte ,,slaat het nergens op'' dat een land zo zijn wil oplegt aan de hele EU. Hij zei dat Nederland het referendum te danken heeft aan de ,,sociaaldemocraten'' van zijn ,,geliefde coalitiepartner'' de PvdA.

Of Nederland het verdrag gaat ratificeren, staat volgens Rutte nog niet vast, maar hij hoopt het wel. Het kabinet wil de uitslag van het raadgevende referendum over het verdrag tussen de EU en Oekraïne eind deze maand met de Europese staats- en regeringsleiders bespreken, liet hij vorige week al weten.

De uitspraken van Rutte leidden onmiddellijk tot reacties. Volgens Euroscepticus en initiatiefnemer van het referendum Thierry Baudet is Rutte ,,tegen democratie en voor meer Europa''. PVV-leider Geert Wilders twitterde: ,,PVV is wel vóór de stem van het volk en dus vóór referenda. Maar totaal, totaal, totaal tegen regenten zoals Rutte.''

Rutte sprak ook over het Nederlandse voorzitterschap dat eind juni eindigt. Volgens Rutte is tijdens de vluchtelingencrisis gebleken dat Europa het in korte tijd eens kan worden over een gezamenlijke aanpak van een groot probleem. Al blijft het nodig om aan de oplossing te werken.

Rutte wees erop dat na de afspraken met Turkije minder mensen de oversteek wagen van dat land naar EU-lidstaten. Hij wees er echter ook op dat er de afgelopen weken veel mensen zijn verdronken die vanuit Noord-Afrika zijn vertrokken naar Europa. ,,Deze crisis is nog niet over. Bij lange na niet'', aldus Rutte.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal