'Schutter Orlando was soldaat van kalifaat'

© anp

De schutter in Orlando was volgens het IS-radiostation al-Bayan een strijder van de terreurgroep Islamitische Staat. ,,Allah heeft Omar Mateen geholpen'' een aanval op kruisvaarders in een nachtclub uit te voeren, berichtte de zender.

anp

Al-Bayan staat te boek als officiële spreekbuis van de jihadisten in het gebied dat zij in Syrië en Irak in handen hebben. De zender zei niet dat de leiding van IS de aanslag had gepland of daar opdracht toe had gegeven.Zondag meldde het met IS verbonden persagentschap Amaq al dat de schutter in Orlando, die minstens vijftig bezoekers van een homobar doodschoot, een jihadist van IS was. Volgens de plaatselijke politie belde Mateen tijdens zijn daad met het alarmnummer 911 om te zeggen dat hij tot IS behoorde. Hij werd later door een arrestatieteam doodgeschoten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal