'Russische hooligans getraind voor rellen'

© AD

De Russische hooligans die dagenlang voor voetbalrellen zorgden in Marseille, waren daar speciaal voor getraind, zo meent de openbaar aanklager in Marseille, Brice Robin.

AD

Een groep van zo'n 150 gespierde Russen zocht in de Franse stad keer op keer de confrontatie met Engelse en Franse voetbalfans, wat leidde tot een spoor van geweld. Bij de EK-wedstrijd zaterdag tussen Rusland en Engeland ging het ook mis in het Stade Vélodrome.

,,De Russen waren hiervoor getraind", zei Robin. De hooligans uit Rusland bleken niet te pakken voor de Franse politie en konden zelfs zaterdag in het stadion voor problemen zorgen. Ze klommen over de hekken en belaagden fans in het Engelse vak.,,Ze waren voorbereid op supersnelle en gewelddadige operaties", aldus Robin. Bij de rellen raakten zeker 35 mensen gewond, van wie één Engelsman nog in levensgevaar verkeert. Hij ligt met hersenletsel in het ziekenhuis. Van de twintig relschoppers die werden opgepakt, moesten er tien maandag voor de rechtbank komen: zes Britten, drie Fransen en een Oostenrijker.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal