Bezuinigingen in de zorg geschrapt

© AD

Het kabinet ziet af van bezuinigingen van een half miljard euro op verpleeghuizen en gehandicaptenzorg. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn bekendgemaakt. De bezuinigingen kunnen worden geschrapt, doordat het kabinet 400 miljoen euro voor zorg heeft vrijgemaakt in de begroting.

AD

Het schrappen van de bezuiniging is mogelijk geworden doordat regeringspartijen VVD en PvdA het eens zijn geworden over de hoofdlijnen voor de begroting van 2017. De twee partijen maken 1,2 miljard beschikbaar om een aantal bezuinigingen terug te draaien, meldt RTL Nieuws.Daardoor is het mogelijk de verpleeghuizen en gehandicaptenzorg te ontzien. Het kabinet wilde geld besparen door de langdurige zorg anders te organiseren. Dat plan leidde tot veel kritiek. Zorgaanbieders waren bang voor ontslagen, langere wachtlijsten en gedwongen sluitingen van verpleeghuizenHet laten vervallen van de voor 2017 geplande bezuiniging op de zorg was een wens van de PvdA. Ook gaat er volgens de wens van deze partij 200 miljoen euro naar onderwijs voor kinderen met een achterstand. Ook de aangekondigde bezuiniging op de huurtoeslag gaat niet door. Die bezuiniging zou te weinig opleveren. Als de huurtoeslag zou verminderen, zou dat slecht zijn voor de koopkracht.VVD en PvdA krijgen volgend jaar beide zo'n 600 miljoen euro te besteden. De VVD wil het extra geld besteden aan Defensie (300 miljoen) en politie en justitie (300 miljoen). Met het geld kunnen onder meer bestaande problemen als het te weinig kunnen oefenen bij Defensie worden opgelost. Ook kunnen ingrepen bij het Openbaar Ministerie en de rechtspraak worden geschrapt. De Tweede Kamer wilde al niet dat er nog meer gevangenissen zouden worden gesloten, in tegenstelling tot het kabinet. Dat lijkt nu ook niet te hoeven.

Zorg voor kwetsbare mensen in verpleeghuizen is niet iets om op te bezuinigingen

Meerdere organisaties hebben maandag verheugd gereageerd nu geplande bezuinigingen in de zorg niet door gaan. Fantastisch nieuws, noemt de directeur van seniorenorganisatie ANBO het. Ouderenorganisatie Unie KBO is erg blij en ActiZ, de organisatie van zorgondernemers, ziet kansen voor een groot aantal mensen die nu hun baan kunnen behouden. ,,De langdurige zorg stond onder te veel druk en deze kortingen konden daar niet bovenop komen. Juist nu er meer wordt ingezet op persoonsvolgende zorg in verpleeghuizen is het van groot belang dat er ruimte is voor innovatie en vernieuwing”, aldus Liane den Haan van de ANBO.

Dit is een heel goede zaak voor de kwetsbare ouderen onder ons, stelt KBO. Jan de Vries, directeur bij ActiZ: ,,Wat ons betreft is de zorg voor kwetsbare mensen in verpleeghuizen ook niet iets om op te bezuinigen. Wij willen juist investeren in kwaliteit en aan de slag met de beoogde verbeteringen in verpleeghuizen.'' De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is blij dat het kabinet inziet dat verdere bezuinigingen op de gehandicaptenzorg niet kan.

Vakbonden FNV en CNV zijn blij dat de bezuinigingen op de langdurige zorg van de baan zijn. FNV-bestuurder Han Busker: ,,De FNV heeft de afgelopen jaren met succes actiegevoerd tegen de bezuinigingen op de langdurige zorg. Dit brengt de menselijke maat meer en meer terug, en zorgt voor meer rust voor cliënten en zorgmedewerkers.'' Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn is ook tevreden dat het gelukt is om de bezuiniging van tafel te krijgen. ,,Instellingen gaan weer bouwen en cliënten en medewerkers weten waar ze aan toe zijn.''

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal